Protiv slovenskog ministra financija zatražena interpelacija zbog "antisocijalne politike"

Foto: Hina

PROTIV slovenskog ministra financija Dušana Mramora, kojega smatraju jednom od ključnih figura u vladi premijera Mire Cerara, danas je najavljena interpelacija koju je pokrenula Udružena ljevica (ZL), manja oporbena stranka koja ga kritizira zbog "antisocijalne" politike.

Zastupnici te stranke objavili su da prikupljaju potpise kako bi se o interpelaciji protiv ministra glasovalo u parlamentu. Da bi interpelacija mogla u parlamentarnu proceduru nedostaju im 4 potpisa koje namjeravaju dobiti od ostalih oporbenih stranaka, među njima i od zastupnika Slovenske demokratske stranke (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše, koji još nije reagirao na ponudu.

Osim za aferu "profesorska dežurstva" zbog koje je Mramor prije dva tjedna ponudio ostavku, ali ju je Cerar odbio, Udružena lista navela je da Mramora smatraju krivcem za "uništavanje socijalne države" i "rasprodaju državne imovine", odnosno inzistiranje na privatizaciji državnih poduzeća, te socijalno raslojavanje i favoriziranje privatnog sektora putem stimulacija i poreznih olakšica.

Slovenski parlament idućeg bi tjedna trebao raspravljati o interpelaciji protiv ministra vanjskih poslova Karla Erjavca koju je oporba već pokrenula, ali analitičari ne vjeruju da zahtjev za njegov opoziv ima mnogo izgleda jer su Erjavca već podržali koalicijski partneri u vladi i parlamentarnoj većini.

Pročitajte više