PROTIV ŽICE Danas u Istri od 11 sati veliki prosvjed protiv žilet-žice

Foto: Facebook, FAH

DANAS se u Istri održava veliki prosvjed protiv žilet žice koju su slovenske vlasti podigle na granici. Prosvjed počinje u 11 sati na graničnom prijelazu Lucija-Brezovica, a nastavlja se u 14 sati na Dragonji.

U Facebook grupi koja prati prosvjed objavljene su i upute za prosvjed.

"Dragi prijatelji, kako bismo u subotu osigurali uspjeh našeg zajedničkog prosvjeda, molimo vas da pročitate i na samom prosvjedu slijedite ove osnovne upute:

U 11 sati na graničnom prijelazu Lucija-Brezovica

Prosvjed počinje 19.12.2015. u 11 sati na graničnom prijelazu Lucija-Brezovica. Sve prosvjednike koji dolaze iz smjera Sv. Lucije (Oprtlja) dočekat će redari te ih uputiti kako i gdje da parkiraju svoja vozila, a da se ne bi stvarala nepotrebna gužva. Sva će vozila imati pristup graničnom prijelazu gdje će se putnici moći iskrcati, a vozači će se vratiti natrag u smjeru Oprtlja kako bi vozilo parkirali uz cestu – cilj je da se po završetku prosvjeda svi što brže preselimo na Dragonju-Kaštel (molimo PONESITE OSOBNE ISKAZNICE ili PUTOVNICE).

Ovo je prosvjed PROTIV ŽICE te su u tom smislu dobrodošli transparenti i poruke isključivo protiv žice. Molimo da svi ostali transparenti nose POZITIVNE PORUKE kojima bi se naglasile vrijednosti koje su postavljanjem žice zanemarene ili pogažene. Svaki transparent, poruka ili akcija koji pozivaju na mržnju prema bilo kojoj skupini nisu dopušteni i mogu poslužiti samo kao izlika za prekid prosvjeda – to će ujedno značiti i neuspjeh našeg prosvjeda. Svako ponašanje kojim bi se ugrozila sigurnost okupljenih također bi bilo izlika za prekid prosvjeda. Bodljikava je žica oličenje nasilja – svaki pokušaj da na to nasilje odgovorimo nasiljem jednako će tako značiti neuspjeh prosvjeda.


Na mjesto prosvjeda nije dopušteno donijeti nikakav predmet kojim bi se ugrozila sigurnost okupljenih (predmeti kojima bi se mogle nanijeti ozlijede, ali i pirotehnička sredstva, alkohol i sl.).

Bez škara za rezanje žice

MOLIMO DA NA PROSVJED NE DONOSITE NIKAKVE ŠKARE ZA ŽICU. Kako se žica nalazi na teritoriju Republike Slovenije, upozoreni smo od strane hrvatske policije da će svaki pokušaj rezanja žice isprovocirati intervenciju slovenske policije.

Na prijelazu Lucija nastojat ćemo omogućiti svima koji to žele da izraze svoje nezadovoljstvo žicom te da pozovu one koji su je postavili da je i maknu. Na žicu ćemo postaviti staru odjeću, kako bismo neutralizirali njezine bodlje, ali i naše obiteljske fotografije kao simbol onih obitelji koje bježe s ratom zahvaćenih područja tražeći u Europi spas i sigurnost. Na žicu ćemo također postaviti i pjesme pjesnika koji su od iste takve žice stradavali. Ujedno pozivamo i sve umjetnike (likovnjake, glazbenike, performere) da svojim sudjelovanjem doprinesu prosvjedu i poruci koju njime želimo poslati.

Poruka mira i tolerancije

U dijelu prosvjeda na Dragonji, program će se odvijati na slovenskoj strani granice, stoga je potrebno da svi prosvjednici koji dolaze iz smjera Kaštela U SVOJIM VOZILIMA PRIJEĐU GRANICU i graničnu kontrolu te na prvom semaforu skrenu DESNO (u selo Dragonja), pronađu najbliži parking i slijede redare do mjesta prosvjeda uz glavnu cestu. U svemu ostalome i za taj dio prosvjeda vrijede ista pravila ponašanja kao i za onaj dio na Luciji-Brezovici.


Najveća snaga i učinak ovoga prosvjeda leže u poruci koju njime pošaljemo, stoga vas pozivamo da to bude poruka mira, tolerancije, zajedništva, poruka kojom jasno Vladi Republike Slovenije dajemo na znanje da smo svi, građani Slovenije, građani Hrvatske, građani Europe jednoglasni u zahtjevu da postavljenu žicu odmah ukloni kao i da je prestane dalje postavljati."

Slovenci i Hrvati odbojkom protiv žilet žice

Po prvi puta u europskoj povijesti održat će se i prijateljska utakmica preko žice između hrvatskih i slovenskih olimpijaca, reprezentativaca, sportaša, studenata, profesora, kulturnjaka i svih građana na granici između Hrvatske i Slovenije u Istri.

Prvo poluvrijeme odigrat će se u 11 sati na graničnom prijelazu Lucija - Brezovica, a drugo u 14 sati na prijelazu Dragonja - Kaštel, upravo na mjestima prosvjeda.

Riječ je o zajedničkom prosvjedu zbog slovenskog postavljanja žilet žice uz granicu s Hrvatskom, a organizira ga grad Pula, koji je kandidat za europsku prijestolnicu kulture 2020. godine.

"Prijateljska odbojkaška utakmica preko žice održava se u sklopu prosvjeda protiv postavljanja žice na granici između Hrvatske i Slovenije u Istri, ali i bilo gdje u Europi, protiv svih žica koje stoje na putu ljudskoj slobodi.Želimo poslati snažnu poruku cijeloj Europi kako žica u Istri nije dobrodošla," poručila je inicijatorica i koordinatorica te prosvjedne akcije Vlatka Kolarović.

Kolarović je rekla da je od hrvatskih sportaša potvrdio dolazak olimpijski pobjednik u streljaštvu Giovanni Cernogoraz, osvajač zlatne medalje u disciplini trap na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine, da će u utakmici sudjelovati odbojkaši iz slovenskih gradova u Istri Izole i Kopra, te hrvatskih gradova Umaga i Novigrada i, kako je rekla, veliki broj hrvatskih i slovenskih kulturnjaka.

Pročitajte više