Protivnici prve slovenske džamije skupili polovicu potrebnih potpisa

Protivnici gradnje prve džamije u Sloveniji sakupili su više od polovice potpisa potrebnih za odluku da se o tom pitanju u Ljubljani održi referendum, objavljeno je u srijedu.

"Imamo već 6200 potpisa, a do 6. veljače kad se akcija zaključuje imat ćemo potrebnih 10.878 potpisa birača", izjavio je na konferenciji za novinare Mihael Jarc, voditelj akcije koja se protivi gradnji muslimanskog centra s džamijom na periferiji Ljubljane.

Jarc je gradski vijećnik konzervativne stranke Nova Slovenija i predvodnik građanske inicijative Čista voda koja tvrdi da je gradnja džamije u Sloveniji upitna zbog arhitektonskog neuklapanja u okoliš. Pobornici inicijativa također smatraju da bi slovenskim muslimanima bilo dovoljno dopustiti gradnju neupadljivih molionica bez minareta.

Protivljenje gradnji džamije u Ljubljani izrazio je na konferenciji za novinare i zastupnik u parlamentu Zmago Jelinčič, predsjednik nacionalne stranke (SNS).

"Gradnja slovenske džamije planirana je u radikalnim arapskim državama, a u BiH postoje ekstremni mudžahedini za koje znade i međunarodna zajednica", rekao je Jelinčič, dodajući kako bi Slovenija mogla postati "ekspozitura jedne od islamskih država".

(Hina) fl dv

Pročitajte više