Protukandidat crnogorskog predsjednika kaže da ima 80.000 glasova više

Foto: Amir Hamzagic/ATAImages/PIXSELL

Većina političkih stranaka koalicije koja je pobijedila Milu Đukanovića na parlamentarnim izborima u kolovozu 2020. obećala je danas podršku Đukanovićevu protukandidatu i kandidatu Pokreta Europa sad Jakovu Milatoviću u drugom krugu predsjedničkih izbora u Crnoj Gori.

Jakov Milatović i aktualni predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, kandidat Demokratske partije socijalista, ušli su u drugi krug predsjedničkih izbora. U prvom krugu Đukanović je imao podršku 35 posto birača, a Milatović 29 posto izašlih.

Milatović kaže da ima 80.000 glasova više od Đukanovića

Kako je priopćeno iz Milatovićevog izbornog stožera, njihov predsjednički kandidat susreo se danas s čelnicima prosrpskog Demokratskog fronta, čiji je kandidat Andrija Mandić imao podršku 19 posto birača u prvom krugu, zatim Demokratske Crne Gore Alekse Bečića, bivšeg predsjednika parlamenta i predsjedničkog kandidata koji je osvojio 11 posto glasova, te zastupnicima građanski orijentirane Ujedinjene reformske akcije (URA) premijera Dritana Abazovića.

Oni su obećali da će pozvati svoje birače da podrže Milatovića. On je podršku dobio i od prosrpske Ujedinjene Crne Gore, čiji je kandidat Goran Danilović osvojio 1.3 posto glasova.

"Kandidati Europe sad, DF-a, Demokrata i Ujedinjene dobili su zajedno iznad 60 posto podrške te preko 80 tisuća glasova više u odnosu na predsjedničkog kandidata DPS-a Milu Đukanovića", priopćeno je iz Pokreta Europa sad.

Đukanović nakon prvog kruga izbora može računati na podršku glasača SDP-ove kandidatkinje Draginje Vuksanović, koja je osvojila nešto preko tri posto glasova.

U Crnoj Gori propituju višestranačku potporu Milatoviću

Đukanović pokušava ostvariti prednost kod manjinskih naroda u Crnoj Gori, prije svih Bošnjaka i Albanaca, koji u prvom krugu nisu izašli u velikom broju na izbore, a također računa na podršku iseljeništva čiji se dolazak u Crnu Goru očekuje početkom travnja. Hrvatski politički predstavnici u Crnoj Gori najavili su prije prvog izbornog kruga davanje potpore Đukanoviću.

Višestranačka potpora iskazana Milatoviću ipak se u Crnoj Gori dočekuje s izvjesnom zadrškom i propitivanjem u kojoj mjeri će ona doista uslijediti, sve zbog blizine prijevremenih parlamentarnih izbora, koje je nakon prošlotjednog raspuštanja crnogorskog parlamenta Đukanović raspisao za 11. lipnja i na kojima se također očekuje uzlet Pokreta Europa sad.  

Drugi krug predsjedničkih izbora održat će se 2. travnja, a pravo glasa imat će blizu 550 tisuća birača upisanih na birački popis. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više