Mutni poslovi na HRT-u; Kovačićevi protukandidati: Sabor mora odbaciti njegovu prijavu za ravnatelja

Fotomontaža. Index (FaH)

PROTUKANDIDATI Siniše Kovačića u izboru za ravnatelja HRT-a otvoreno su nezadovoljni odlukom Nadzornog odbora HRT-a koji su v.d. ravnatelja dozvolili kandidaturu iako svoju prijavu, nije sukladno uvjetima natječaja,  dostavio poštom. 

Neki od njih razmišljaju o žalbi, drugi očekuju da nadležni saborski odbor sam provede istragu i odbaci Kovačićevu prijavu, a treći su sigurni u svoju pobjedu pa o žalbi ni ne razmišljaju. No, krenimo redom. 

Kovačić ostavio prijavu u otpravništvu

Podsjetimo ovog tjedna su kao kandidati na temelju pravovremenih i valjanih prijava potvrđeni: Ante Rončević, bivši glavni ekonomist HRT-a, povjesničar Josip Jurčević, kandidat za ministra kulture iz redova HDZ-a Dinko Čutura te Božidar Domagoj Burić, nekadašnji direktor programa HRT-a. Prihvaćena je i sporna prijava vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja Siniše Kovačića.

Kovačić svoju ponudu nije poslao poštom, kako se tražilo u natječaju nego ju je ostavio u odjelu ekspediture (otpravništva) u HRT-u. U obrazloženju Nadzornog odbora HRT-a tvrdi se da Služba ekspedita obavlja i poslove pisarnice Hrvatske radiotelevizije.

Ekspedit nije isto što i pisarnica

Poslali smo upit HRT-u od kada je točno služba ekspedita postala ujedno i pisarnica, a dobili smo i odgovor. 

"Naziv ekspedit i pisarnica znače isto", kažu HRT-u, no to teško može biti točno. 

Na državnom ispitu ako upišete da je ekspedit isto što i pisarnica nećete proći. Naime, ekspedit ili otpravništvo jedan je od četiri odjela pisarnice, a koji sređuje riješene, odobrene i prepisane akte i priloge. No, ovo je ipak HRT pa možda vrijede neka druga pravila. 

Rončević na konzultacijama s odvjetnicima

Ante Rončević, jedan od kandidata za šefa Prisavlja, kaže kako se konzultirao s odvjetnicima oko odluke Nadzornog odbora za prihvaćanjem kandidature za Kovačića..

"Kažu mi da je to bila loša odluka, no još nisam odlučio što raditi s tom informacijom", kaže Rončević. Čutura kaže da je upoznat s cijelim slučajem, no da se ne misli žaliti.

"Nemam komentara!", bila je jedina izjava Domagoja Burića.

Jurčević: Ispraviti protuzakonitosti u prijavi Kovačića

"Smatram kako je najkorektnije pravo na žalbu ostvarivati nakon završetka natječajne procedure. Naime, u daljnjoj proceduri sudjeluje nadležni saborski odbor i potom zastupnici u Saboru. Među njima postoje vrsni pravnici, a također im na raspolaganju stoje i državni zaposlenici koji su upravni pravnici, pa je za očekivati da će se do dovršetka procedure ispraviti očigledna protuzakonitost glede postupka prijave na natječaj g. Kovačića", kaže Jurčević.

Jurčević naglašava da u natječaju jasno piše "da prijave dostavljene elektroničkim putem, telefaksom ili na drugi način koji nije određen odredbama glave IV. ovog javnog natječaja, smatrat će se nevaljanim i neće se razmatrati". Isto tako naglašava da su prijave morale biti dostavljene isključivo poštom.

Sve je logično

"Prema tome, situacija je potpuno jasna s logičkog i pravnog stajališta. Mene, a pretpostavljam i druge kandidate, nazvalo je nekoliko odvjetnika i upravnih pravnika, koji tvrde da nema nikakvog prostora za manipulacije tumačenjima. Stoga, pretpostavljam kako i ostali kandidati očekuju da će saborski odbor i Sabor postupiti sukladno zakonu i pravnoj praksi, te na taj način sve kandidate staviti u jednakopravan položaj", kaže na kraju Jurčević.

 

Pročitajte više