Provladine snage u Jemenu: Nije istina da su se pobunjenici povukli

Foto: EPA

JEMENSKI pobunjenici su se jučer počeli povlačiti iz luke Hodeide, strateški važnog grada na zapadu zemlje, rekao je UN-ov dužnosnik, ali su provladine snage rekle da sumnjaju u tu informaciju. Taj UN-ov dužnosnik koji je htio ostati anoniman dodaje da su hutisti u ponoć (petak u 22.00 sata po srednjoeuropskom vremenu) počeli napuštati luku sukladno ugovoru koji su početkom prosinca potpisali s vlastima.

Započeli prvu fazu povlačenja

Hutisti su počeli "prvu fazu pregrupiranja (povlačeći) se iz Hodeide", potvrdio je vođa pobunjenika za novinsku agenciju Sabu koju kontroliraju pobunjenici. Potonji su upriličili svečanost u toj prigodi, izvijestio je novinar AFP-a s mjesta događaja.

No provladin dužnosnik je rekao za AFP da su lojalisti "zatečeni". "Kome su (pobunjenici) predali luku i kako", postavio je retoričko pitanje. "Hutisti su iskoristili nadzor nad Hodeidom kako bi svoje borce ubacili u mornaricu i u obalnu stražu, što je razlog zabrinutosti legitimne vlade", dodao je.

Borbe ne prestaju

U priopćenju koje prenosi Saba, drugi provladin dužnosnik ocijenio je da je riječ o "jasnom pokušaju promjene smisla ugovora" potpisanog početkom mjeseca u Švedskoj. Tim se ugovorom kojemu je pokrovitelj UN predviđa primirje koje je još 18. prosinca stupilo na snagu u Hodeidi, glavnoj bojišnici u sukobu i luci kroz koju u zemlju ulazi najveći dio uvoza i humanitarne pomoći.

No primirje je i dalje krhko jer borbe, okršaji i razmjena vatre ne prestaju nakon njegova potpisivanja, a dvije strane se međusobno optužuju za njegovo kršenje. Rat u kojemu sudjeluju šijitski pobunjenici hutisti, koje podupire Iran i snage odane predsjedniku Abdu Rabu Mansuru Hadiju, zaoštrio se u ožujku 2015. kada je vojna koalicija pod saudijskim zapovjedništvom intervenirala na strani provladinih snaga.

Sukob u Jemenu, najsiromašnijoj zemlji na Arapskom poluotoku, odnio je najmanje 10.000 života od 2015. i potaknuo najgoru humanitarnu krizu u svijetu u kojoj glad prijeti 20 milijuna ljudi, ocjenjuje UN.

Pročitajte više