Provojna stranka osvojila izbore u Tajlandu

Foto: EPA

PROVOJNA stranka Palang Pracharat dobila je najviše glasova na prvim tajlandskim izborima nakon državnog udara 2014., prema rezultatima izbornog povjerenstva, no stranka Pheu Thai povezana s bivšim premijerom Thaksinom Shinawatrom osvojila je najviše zastupničkih mjesta, objavili su danas mjesni mediji.

Prema 94 posto prebrojanih glasova, provojna stranka Palang Pracharat premašila je očekivanja te osigurala većinu glasova, odnosno 7,6 milijuna, slijedi je Pheu Thai sa 7,2 milijuna i napredna stranka Naprijed za budućnost s 5,3 milijuna glasova.

Stranka Pheu Thai, koja zastupa bivšeg premijera, osvojila je najviše zastupničkih mjesta u donjem domu parlamenta, a iza nje je Palang Pracharat, objavili su lokalni mediji, iako različiti mediji objavljuju različite preliminarne rezultate.

Bilo je kupnje glasova

Glasovi za Palang Pracharat, zajedno s glasovima 250 senatora koje je imenovala hunta, vjerojatno će osigurati da vođa hunte Prayut Chan-o-cha ostane premijer, rekli su analitičari.

Tajlandskom izbornom povjerenstvu korisnici društvenih mreža uputili su mnogobrojne optužbe za izborne neregularnosti jer, kako tvrde, uočili su niz problema u općim izborima. Izvješće povjerenstva o izlasku koji je manji od očekivanog i iznosi 65,9 posto birača, neki kritiziraju te tvrde da izgleda kontradiktorno s obzirom na opće uzbuđenje među biračima i dugačke redove na biralištima.

Predsjednik povjerenstva Ittiporn Boonpracon priznao je da ima incidenata s kupnjom glasova, no nije rekao tko je za to odgovoran.

Predviđeno je da službeni preliminarni rezultati budu objavljeni večeras.

Pročitajte više