Prva izložba fotografija kipara Ivana Kožarića

Poznati hrvatski kipar Ivan Kožarić sutra će prvi put predstaviti u zagrebačkoj Gliptoteci HAZUa svoj fotografski opus.

Na izložbi "Ivan Kožarić - Fotografija", koja se održava uz potporu Ministarstva kulture i Ureda za kulturu grada Zagreba bit će predstavljeno 167 umjetnikovih fotografija nastalih u zadnjih pet godina.

"Kao i ostalim medijima, Kožarić i fotografijom očituje vlastit doživljaj svijeta i razotkriva se kao subjekt koji uživa u svijetu u koji je bačen. Česti su mu motivi pogled kroz prozor ili s balkona, mrtve prirode sa zdjelama prepunim voća i predmetima što čine njegovu intimu", napominje autor teksta u katalogu Ivica Župan, koji je s Antunom Maračićem i autor likovne postave izložbe.

Ivan Kožarić (Petrinja,1921.) diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlaže od 1951., a samostalno od 1955. Najzapaženiji su mu nastupi na Biennalu u Aleksandriji, pariškoj izložbi "La Jeuene sculpture" 1960., Biennalu u Veneciji 1976., Sao Paolu 1979., izložbi hrvatske skulpture u Duisburgu 1994., Muzeju moderne umjetnosti grada Pariza i kasselskoj Documenti 2002. te teheranskom Kulturnom centru Naivaran 2004. Dobitnik je mnogih priznanja, poput Nagrade "Josipa Račića" 1994. i Nagrade "Vladimira Nazora" za životno djelo 1997. Redovit je član HAZU-a.

(Hina) xmc ymc

Pročitajte više