PRVA MISA U NOVOJ riječkoj CRKVI SV. IVANA KRSTITELJA

Prvo misno slavlje u novoj župnoj crkvi svetog Ivana Krstitelja, u riječkome naselju Škurinjama, večeras je predvodio riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić. L

Otvarajući novu crkvu za službu nadbiskup Devčić je rekao kako je to prva crkva izgrađena od osnutka Riječke nadbiskupije godine 1969., te druga crkvi u Rijeci izgrađena nakon Drugoga svjetskog rata.

Temeljni kamen za novu župnu crkvu sv. Ivana Krstitelja, suvremenog arhitektonskog rješenja, položen je u veljači ove godine, a Građevinsko poduzeće ´Krk´ radove je završilo tri mjeseca prije ugovorenog roka.

Novac za crkvu osigurali su Riječka nadbiskupija i škurinjska župa sv. Ivana Krstitelja.

Očekuje se da će se uskoro dovršiti zvonik i da će se nastaviti gradnja nove zgrade riječkoga Caritasa u neposrednoj blizini.

U Riječkoj nadbiskupiji grade se još tri manje crkve - dvije u delničkom i jedna u crikveničkom dekanatu.

Nadbiskup Devčić posebice je zahvalio djelatnicima Osnovne škole u Škurinjama koji su vjernicima, tijekom gradnje nove crkve, ustupili školsku dvoranu kako bi se u njoj služila misa.

Govoreći o simbolici crkvenih građevina, nadbiskup je kazao da one ´istodobno označuju utjelovljenje i uzašašće´. Svima je poželio da budu simboli vjere i pouzdanja u Boga te sretan Božić i blagoslovljenu 2003. godinu.

Dobrodošlicu je nazočnima poželio župnik župe sv. Ivana Krstitelja Ivan Klanac.

Okupljene vjernike pozdravio je i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, koji je istaknuo da je nova crkva najljepši božićni dar te da su ga vjernici predugo čekali.

Nadbiskup Devčić predao je gradonačelniku Obersnelu raspelo, a uime Gradske uprave gradonačelnik je nadbiskupu uručio gradski grb i zastavu.

Pročitajte više