Prva ovogodišnja sjednica Hrvatskoga sabora od 27. do 30. siječnja

PRVA ovogodišnja sjednica Hrvatskog sabora održat će se od 27. do 30. siječnja poziv za sjednicu sa dnevnim redom od 11 točaka, zastupnicima je uputio predsjednik Sabora Vladimir Šeks.

U četiri dana rada zastupnici će se očitovati o prijedlogu da se izmijeni Zakon o porezu na dodanu vrijednost, odnosno da se stopa tog poreza s 22 smanji na 20 posto.

Taj zakonski prijedlog u saborskoj je proceduri u prvom čitanju.

U prvo su čitanje upućene i izmjene triju zakona koje trebaju majkama s troje i više djece vratiti pravo na trogodišnji porodni dopust.

Riječ je o izmjenama Zakona o radu, o zdravstvenom osiguranju te Zakona o porodnom dopustu majki, koje obavljaju samostalnu djelatnost i nezaposlenih majki.

Na prvoj ovogodišnjoj, a trećoj sjednici u petom saborskom sazivu, zastupnici će se očitovati i o planu usklađivanja hrvatskog zakonodavstva sa zakonodavstvom EU za ovu godinu.

Dobit će i izvješće o uredbama koje je u vrijeme dok Sabor nije zasjedao donijela hrvatska Vlada, a trebaju potvrditi i Poslovnik pravobranitelja za djecu.

Svoju treću sjednicu Sabor će početi 27. siječnja uobičajenim aktualnim prijepodnevom za kojega će zastupnici postavljati pitanja premijeru i članovima Vlade.

Peti saziv Hrvatskoga sabora konstituiran je 22. prosinca prošle godine, a siječanjskom sjednicom taj će saziv započeti svoju redovitu parlamentarnu sezonu koja počinje 15. siječnja.

Pročitajte više