Prva presica talibana nakon pada Kabula: Žene će moći raditi, ali u okviru šerijata

Screenshot: YouTube

TALIBANI su danas u Kabulu održali svoju prvu službenu konferenciju za novinare nakon zauzimanja glavnoga afganistanskog grada na kojoj su rekli da žele mirne odnose s ostalim zemljama i da će poštovati ​​prava žena unutar okvira islamskog prava.

"Ne želimo nikakve unutarnje ili vanjske neprijatelje", rekao je glavni glasnogovornik pokreta Zabihulah Mudžahid.

Rekao je da će žene moći raditi i obrazovati se te da će "biti vrlo aktivne u društvu, ali u okvirima šerijatskog zakona".

Talibani neće tražiti odmazdu protiv bivših vojnika i članova vlade koju podržava Zapad, rekao je Mudžahid, dodavši da pokret odobrava amnestiju za bivše vojnike afganistanske vlade, kao i za suradnike i prevoditelje koji su radili za međunarodne snage.

"Nitko vam neće nauditi i nitko vam neće pokucati na vrata", naglasio je.

Dodao je da privatni mediji mogu i dalje funkcionirati slobodno i neovisno, ali u skladu s kulturnim okvirima talibana.

"Htjeli smo se zaustaviti pred Kabulom"

"Naš plan je bio da se zaustavimo pred Kabulom jednom kad zauzmemo sve ostale provincije, ali nažalost prethodna vlada bila je toliko nekompetentna da njihove snage nisu mogle osigurati sigurnost u Kabulu i zbog toga smo morali nešto napravili. Htjeli su upadati u kuće, maltretirati ljude i krasti i zato smo ušli u Kabul, kako bismo osigurali da Kabul bude siguran grad", rekao je glasnogovornik talibana na press konferenciji.

"Ovo je trenutak ponosa"

"Nakon 20 godina borbe emancipirali smo zemlju i izbacili strance. Ovo je trenutak ponosa za cijelu zemlju", rekao je glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid, koji se prvi put pojavio pred kamerama.

 

"Žene imaju prava u okviru šerijata"

"Jamčimo sva prava žena u sklopu šerijatskog zakona. Žene mogu raditi u obrazovanju i zdravstvu. Ako je međunarodna zajednica zabrinuta, neka znaju da će naše žene imati sva prava u okviru šerijata. Naše žene su muslimanke i moraju poštovati šerijatski zakon", rekao je glasnogovornik.

"Želim uvjeriti međunarodnu zajednicu da nećemo nanijeti zlo nikome. Ne želimo probleme s međunarodnom zajednicom. Imamo pravo postupati u skladu sa svojim vjerskim principima. Druge zemlje imaju drugačije pristupe, pravila i regulacije... Afganistanci imaju pravo na svoja pravila i regulacije u skladu s našim vrijednostima", dodao je. 

"Žene će raditi rame uz rame s nama, želimo uvjeriti međunarodnu zajednicu da neće biti diskriminacije", rekao je glasnogovornik.

"Mediji ne smiju raditi protiv islamskih vrijednosti"

"Kad se radi o aktivnostima medija, moraju znaju da mediji moraju biti nepristrani, ali da ništa u njima ne smije biti protiv islamskih vrijednosti, koje su nama jako važne. Mediji ne bi trebali raditi protiv nacionalnog jedinstva, ne bi trebali promovirati podjele, trebali bi raditi na zajedništvu zemlje", rekao je glasnogovornik.

"Postoji ogromna razlika između nas prije 20 godina i sada"

"Ovo je muslimanska zemlja, kao što je bila i prije 20 godina. Ali kad govorimo o iskustvu i zrelosti i viziji, naravno da postoji ogromna razlika između nas tada i nas sada. Nećemo postupati kao prije 20 godina. Zakoni koji će vrijediti u zemlji bit će odgovornost buduće vlade", rekao je.

"Oni koji su ubijeni jer su se borili za neprijatelja su si sami krivi"

"Oprostili smo svima kako bi Afganistan bio stabilna zemlja u kojoj vlada mir. Naši borci, naši ljudi, svi oni će osigurati da to uključuje sve strane. Oni čiji životi su izgubljeni jer su se borili za neprijatelja, to je njihova greška", rekao je glasnogovornik.

"Ozbiljno radimo na formiranju nove vlade, uvjeravam vas u to. Imamo sve granice pod svojom kontrolom. Neće biti šverca oružja, prikupit ćemo svo oružje koje se koristilo u ratu", dodao je.

"Nećemo se osvećivati"

Na pitanje o američkim saveznicima i prevoditeljima u Afganistanu, glasnogovornik talibana je rekao: "Nikome se nećemo osvećivati."

"Neće biti stranih boraca u Afganistanu"

"Afganistan neće biti korišten ni protiv jedne druge zemlje", rekao je glasnogovornik odgovarajući na pitanje hoće li pružiti utočište militantima terorističke organizacije Al-Kaide.

"Uvjeravamo međunarodnu zajednicu u to", dodao je i potom zaključio press konferenciju.

"Mladi koji su odrasli ovdje, ne želimo da napuste zemlju. Nitko neće pokucati na njihova vrata i pitati ih za koga su radili. Bit će sigurni, nitko ih neće goniti ni ispitivati", rekao je glasnogovornik.

Pročitajte više