Saznajte tko su zamjenici ministara u vladi Zorana Milanovića

"MOJA JE intencija da se sve što je moguće raspravlja na otvorenim sjednicama", rekao je premijer Zoran Milanović otvarajući prvu sjednicu Vlade.  Očito je kako su do Milanovića došle kritike kako odmah kreće s lošom praksom donošenja važnih odluka na zatvorenim sjednicama. 

"Na zatvorenom dijelu Vlada će imenovati zamjenike, dio pomoćnika ministara, kao i vršitelje dužnosti predstojnika Ureda Vlade RH", potvrđeno jutros iz Banskih dvora u najavi današnje prve sjednice Vlade Zorana Milanovića. S najavom zatvorenog dijela sjednice, i Kukuriku koalicija nastavlja s lošom praksom Vlade Ive Sanadera i Jadranke Kosor koji su često imali sjednice bez prisustva javnosti. Nevladine organizacije više su puta zbog toga kritizirali netransparentu vlast, no čini da i novoj vlasti odgovora da se o nekim stvarima ipak ne zna ili manje zna.

Ukupno porezno opterećenje neće rasti

Milanović je danas naglasio kako je pred nama zahtjevna godina u kojoj će se voditi računa o obećanju da ukupno porezno opterećenje neće rasti. Prema tome, Vlada smatra da bi za Hrvatsku još jedno porezno opterećenje bilo neizdrživo, jer je zemlja preopterećena porezima i doprinosima, a radnici i oni koji su najmanje zaštićeni, plaćat će najmanje.

Dvije odluke Vlade dotaknule su se i skorog referenduma, pa je tako ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić izvijestila članove Vlade i javnost da je na službenim stranicama njenog ministarstva objavljena skraćena verzija pristupnog ugovora.

Skraćena verzija pristupnog ugovora

"Riječ je o skraćenoj verziji koja je očišćena od dodatnog teksta", objasnila je Pusić. Premijer Milanović nazvao je referendum "milenijskom odlukom".

U nastavku sjednice bilo je riječi o novom ustrojstvu državne uprave a naglašeno je kako je intencija Vlade da se smanji broj dužnosnika za jednu trećinu.

"To smo uspjeli. Broj zamjenika i pomoćnika ministara koje će imati ova vlada bit će za jednu trećinu manja od broja državnih tajnika i ravnatelja uprava koja je imala bivša administracija", rekao je premijer Milanović dodajući kako nije riječ o revoluciji već tek o "dobrom početku rada Vlade.

Govoreći o ustroj rada tijela državne uprave naglašeno je kako to podrazumijeva i radno vrijeme od 8.30 do 16.30 sati kako bi se više pridonijelo racionalizaciji posla.

"Tko radi taj i griješi"

"Tko radi taj i griješi", rekao je premijer Milanović govoreći o prijedlogu uredbe o izmjenama Ovršnog zakona dodajući da je napravljen svojevrsni pravni vakuum. Naime, iako je prošlo tek šest dana od kada su u Saboru izmijenili Ovršni zakon danas se opet morao mijenjati i to uredbom. Saborskom odlukom odgođen je  do 1. srpnja početak rada javnih ovršitelja, no nije i cijeli Ovršni zakon, pa je nastao pravni vakuum.

Kako je rečeno na Vladi ovršni zakon odgođen je i detaljno će se  razmotriti izmjene brinući se, prije svega o građanima.

"Zbog sprečavanja štete vjerovnicima i dužnicima, donosimo uredbu kojom bi se to trebalo ispraviti", objasnio je Milanović dodajući kako se prije svega treba voditi računa o građanima a tek onda o maloj skupini ljudi odnosno "javnim ovršiteljima". Isto tako naglašeno je kako su dugovi moraju vraćati i to s postojećim zakonima i institutima.

Vlada imenovala zamjenike i pomoćnike ministara

Također, Vlada je imenovala zamjenike ministara s danom 1. siječnja 2012. godine. Tako je zamjenikom ministra financija imenovan Boris Lalovac. Višnja Tafra imenovana je zamjenicom ministra obrane, a Joško Klisović zamjenikom ministrice vanjskih i europskih poslova. Zamjenikom ministra uprave imenovan je Zoran Pičuljan, a Tamara Obradović Mazal zamjenicom ministra gospodarstva. Zamjenikom ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije imenovan je Jakša Puljiz. Dražen Pros zamjenik je ministra poduzetništva i obrta, Zdenko Antešić zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture, dok je Oleg Valjalo zamjenik ministra turizma. Hrvoje Dokoza imenovan je zamjenikom ministrice zaštite okoliša i prirode, a Anka Mrak-Taritaš zamjenicom ministra graditeljstva i prostornoga uređenja. Darko Ledinski zamjenik je ministrice socijalne politike i mladih, Marijan Cesarik zamjenik ministra zdravlja, Marija Lugarić zamjenica ministra znanosti, obrazovanja i sporta, a Berislav Šipuš zamjenik ministrice kulture.

Vlada je na današnjoj sjednici imenovala i pomoćnike ministara i to: Nadu Čavlović Smiljanec pomoćnicom ministra financija i ravnateljicom Porezne uprave, Miljenka Fičora pomoćnikom ministra financija i glavnim državnim rizničarom, te Branka Šegon i Davorina Kajfeša pomoćnicima ministra financija. Pomoćnicom ministra unutarnjih poslova imenovana je Sanja Čanković, a pomoćnicama ministrice socijalne politike i mladih Maja Sporiš, Iva Pripić i Jasna Ćurković Kelava. Darko Parić imenovan je pomoćnikom ministra uprave za e-Hrvatsku, a pomoćnicima ministra gospodarstva imenovani su Darko Lorencin, Teja Kolar, Alen Leverić i Miki Huljić. Tatjana Dalić, Dario Baron i Marko Krištof pomoćnici su ministra rada i mirovinskog sustava, a pomoćnicima ministrice vanjskih i europskih poslova imenovani su Andrea Metelko-Zgombić i Hrvoje Marušić. Dragan Lozančić i Viktor Koprivnjak imenovani su pomoćnicima ministra obrane. Pomoćnicima ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije imenovani su Gorenka Bulj, Venko Ćurlin i Matija Derk, a Dinko Mikulić, Nevenka Benić i Ivan Grujić pomoćnici su ministra branitelja.

Također, Tomislav Saucha imenovan je predstojnikom Ureda predsjednika Vlade Republike Hrvatske, a njegovim zamjenikom imenovan je Dalibor Dvorny. Glasnogovornicom Vlade Republike Hrvatske imenovana je Ivana Grljak. Zamjenicom glavnog tajnika Vlade Republike Hrvatske imenovana je Andreja Gabrijel.

Pročitajte više