VIDEO Plenković na vladi o situaciji sa Slovenijom: "Najmanji problem je izdavati kazne ribarima"

Foto: Hina

U TIJEKU je prva sjednica vlade u 2018. godini, a pred vladom je danas nekoliko zakona.

SJEDNICU VLADE PRATITE UŽIVO NA INDEXU

10:25 Potom se osvrnuo na situaciju sa Slovenijom.

"2017. godina je iza nas, mi i dalje Sloveniju pozivamo da izbjegava jednostrane poteze i incidente. Nema nikakvog problema da naša policija snima sve brodice koje dođu u naše vode. Mi ćemo se držati toga da izbjegavamo incidente, a najmanji je problem izdavati kazne. Ovo što govori slovenska strana možemo i mi, dakle pisati kazne, sve podatke imamo, a ako oni krenu s tim i mi ćemo reagirati. Ono na što ih pozivamo je dijalog.

Ne poduzimamo jednostrane poteze vrlo smo suzdržani i korektni. Mislim da smo oko samog konačnog rješenja puno bliže nego se čini, a sve što ćemo mi raditi je biti odgovorni kako se ova situacija ne bi zakomplicirala i voditi računa o našim ribarima koji imaju puno pravo loviti ribu na mjestima na kojima to godinama rade. Mi pružamo ruku suradnje", rekao je premijer i dodao kako će ministar Tolušić danas primiti izaslanstvo ribara.

10:15 Počela je sjednica vlade na kojoj će se najprije premijer osvrnuti na nedavne događaje.

Najprije je čestitao svima Novu godinu i poželio im sve najbolje te konstatirao da je ju protekloj godini vlada bila izrazito uspješna, posebno s obzirom na suficit.

"To je ohrabrujući podatak i kada se radi o našim planovima za uvođenje eura, ako se nastavi ovako znači da bismo mogli naše ciljeve riješiti do kraja našeg mandata kada se radi o javnom dugu", rekao je premijer i potom pohvalio svoju vladu koja je pronašla financijska rješenja i za neke neplanirane situacije poput elementarnih nepogoda.

Osvrnuo se i na potrošnju  prosincu koja je bila veća nego je bilo očekivano te zaključio kako to znači da su ljudi ove godine primali veće plaće, pa su više i trošili.

"Ono što je važno je i da smo povećali minimalne plaće. U svakom slučaju, ovi rezultati nas ohrabruju da nastavimo s pravim strukturnim reformama", rekao je premijer.

10:00 Sjednica je zakazana za 10 sati. U vladi su se okupili svi ministri osim premijera, koji neuobičajeno kasni.

Dnevni red sjednice

Vlada će danas raspraviti prijedlog izmjena Zakona o obrani kojima se propisuje obveza služenja u pričuvnom sastavu kako bi se naglasilo da je ona stalna bez obzira na to je li na snazi obveza služenja vojnog roka.

Pričuvni sastav Oružanih snaga (OS) dijelio bi se na ugovornu i mobilizacijsku pričuvu, a mobilizacijska na nerazvrstanu i razvrstanu. Načelnik Glavnog stožera OS dobio bi ovlast zapovjediti privremeno stavljanje u pripravnost dijela postrojbi Oružanih snaga u slučaju opasnosti od prirodnih katastrofa, velikih nesreća i nesreća o čemu bi bio dužan odmah izvijestiti predsjednika Republike i ministra obrane. Izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama predlaže se skratiti trajanje prvog ugovora za vojnika/mornara s četiri na dvije godine.


Riječ je o ugovorima na određeno vrijeme kojima vojnici/mornari pristupaju u djelatnu vojnu službu, a za koje su iskustva pokazala kako su po trajanju dostatni za ocjenu zadovoljavanja kriterija vojničke službe. Rok od dvije godine je predložen i kao najkraći rok u kojem se odlučuje hoće li vojnik/mornar biti upućen na dočasničku izobrazbu.

Zakon o poljoprivrednom zemljištu


Vlada će utvrditi konačan tekst zakona o poljoprivrednom zemljištu slijedom kojeg bi se odluka o raspodjeli zemljišta vratila lokalnoj samoupravi, prednost na natječajima za zakup dobili nositelji OPG-ova, mladi poljoprivrednici te stočari kojima je zemlja potrebna. 

Pred vladom će se naći i izmjene Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru (HKO) kojima se u istu razine stavljaju kvalifikacije stečene završetkom preddiplomskih stručnih studija i preddiplomskih sveučilišnih studija, odnosno kvalifikacije stečene završetkom specijalističkih diplomskih stručnih studija i sveučilišnih diplomskih studija te integriranih preddiplomskih i diplomskih sveučilišnih studija.

Vlada će izmijeniti i odluku kojom se utvrđuje popis trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku.

Pročitajte više