Prva skupina izbjeglica prebačena iz Grčke u Sloveniju

Foto: Hina

PRVA skupina od 28 izbjeglica iz Sirije i Iraka prebačena je zrakoplovom iz Grčke u Sloveniju, u okviru programa solidarne relokacije migranata iz pretrpanih kampova u Italiji i Grčkoj, u okviru kojega  bi Slovenija ove i iduće godine  trebala primiti ukupno 567 tražitelja azila.

Riječ je o skupini obitelji s djecom i nekoliko odraslih muškaraca koji su nakon dolaska na aerodrom upućeni u Ljubljanu i smješteni u azilni dom. Postupci njihove međunarodne zaštite započeti su već u Grčkoj, pa se može očekivati da neće dugo trajati, ali će svaka molba za azil biti razmatrana individualno i bez jamstva unaprijed da će biti odobrena, objavilo je slovensko ministarstvo unutarnjih poslova.

Nakon boravka u azilnom domu izbjeglice će biti upućeni u centre za integraciju koji se nalaze u Ljubljani i Mariboru, a djeca uključena u školske programe.

Slovenija se obvezala da će u okviru dogovorenih europskih kvota ove i iduće godine iz Grčke i Italije primiti 567 tražitelja azila iz ugroženih država, a trebali bi pristizati u mjesečnim grupama po 40-ak ljudi, no proces koji je trebao početi prije dva mjeseca kasni.

Uskoro se očekuje i dolazak desetak izbjeglica iz Eritreje koji su trenutačno u kampu u Italiji, ali talijanske vlasti još nisu Sloveniju obavijestile kad će ih uputiti.

U Sloveniji se inače već otprije nalazi 387 izbjeglica iz velikog migracijskog vala koji je prekinut zatvaranjem tzv. balkanske izbjegličke rute, a smješteni su većinom u azilnom domu u Ljubljani, te u centru za strance u Postojni. Neki od njih zatražili su u Sloveniji i međunarodnuu zaštitu.
 

Pročitajte više