Prva Trumpova pobjeda: Vrhovni sud odobrio dijelove muslimanske zabrane

Foto: Twitter
 
AMERIČKI Vrhovni sud u ponedjeljak je donio odluku kojom dopušta da "dijelovi zabrane putovanja Donalda Trumpa stupe na snagu", javlja CNN.
 
Sud je odlučio da će održati saslušanje o zabrani ove jeseni te dopustio da stupi na snagu "za strance koji nemaju bona fide odnose s osobama ili entitetima u SAD-u".
 
Kao primjere službenih odnosa s SAD-om sud je naveo osobe koje studiraju ili su zaposlene u državi.
 
Ovo je prvi put da je viši sud odlučivao o Trumpovoj zabrani te prva djelomična pobjeda njegove administracije, nakon niza poraza na nižim državnim sudovima.
 
Trump: Sudstvo je protiv mene i šteti nacionalnoj sigurnosti
 
Trump je nebrojeno puta kritizirao suce koji su presudili protiv njegove zabrane te navodio da je sudstvo "protiv njega i šteti nacionalnoj sigurnosti".
 
U jednom od brojnih tweetova Trump je napisao: "Sudovi su spori i politični!", a ranije ovog mjeseca također je objavio:
 
"Trebamo ZABRANU PUTOVANJA za određene OPASNE države, a ne nekakve politički korektne termine koji nam neće pomoći da zaštitimo svoj narod".
 
Konzervativni suci: Ova odluka je preblaga
 
Prvu izvršnu naredbu za zabranu putovanja iz Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena Trump je izdao nakon samo tjedan dana mandata. Nakon što su ju sudovi odbili, pokušao je ponovo u ožujku, izbacivši Irak s popisa.
 
Skupina konzervativnih sudaca komentirala je odluku Vrhovnog suda kao "preblagu". Suci Clarence Thomas, Samuel Alito i Neil Gorsuch izjavili su da je trebao u potpunosti odobriti zabranu. 

Pročitajte više