Prvi europski spomenik Bobu Marleyu u "najzaostalijem mjestu u Srbiji"

SELO Banatski Sokolac opisano je svojedobno u enciklopediji Banata kao najmanje i najzaostalije mjesto u Vojvodini, a i Srbiji, a od 23. kolovoza ove godine ući će i u svjetsku rock povijest po spomeniku glazbeniku s Jamajke Bobu Marleyu.

Naime, dozvolu za spomenik dobili su organizatori koncerta "Rock village" koji se održava u ovom pitoresknom selu, a Bob Marley predstavljen je kao "borac za slobodu s gitarom u ruci". Svečanost otkrivanja spomenika "glazbenom borcu" upriličit će se 23. kolovoza u 18 sati, a nakon ceremonije postavljanja spomenika organiziran je i koncert na kojem će između ostalih nastupiti Partibrejkersi, Atomsko sklonište te Vang Gogh.

Selo je nastalo početkom dvadesetih godina prošlog stoljeća tako što su se nakon prvog svjetskog rata doselili ljudi iz okoline Gračaca, Bosanci iz okoline Bosankog Petrovca i Bosanske Krupe kao i nekoliko obitelji iz Hercegovine. Cijeli društveni život sela odvija se u dvije kavane i dvije trgovine. U osnovnu školu ide nekoliko đaka.

Manifestacija "Rock Village" održava se treću godinu za redom, a povod za održavanje koncerta bilo je organiziranje humanitarne pomoći za velike poplave 2006. godine, no s godinama poslije toga razvili su se u Banatski Woodstock. Spomenik Marleyu svojevrsna je zahvala i za pomoć glazbenika.

I.Ć.
Foto: banaterra.eu

Pročitajte više