Prvi korak ka socijalnoj državi: Kina granicu siromaštva pomakla sa 55 centi na dolar dnevno

KINA je redefinirala granicu siromaštva za ljude koji žive u ruralnim područjima i postavila je na granicu od jednog dolara dnevno.

Dosad su se ljudi u ruralnim krajevima u Kini službeno smatrali siromašnima samo ako su zarađivali manje od 55 centi dnevno, a ovaj potez kineskih vlasti trebao bi osigurati pristup socijalnoj pomoći milijunima "novih siromašnih". Prošle godine je 27 milijuna Kineza iz ruralnih krajeva bilo klasificirano kao siromašno, a sad bi se ta brojka mogla povećati za čak četiri puta.

"Preokrenut ćemo trend povećanja jaza između bogatih i siromašnih"


Predsjednik Hu Jintao kazao je kako je obračun s ruralnim siromaštvom ključni zadatak njegovog mandata. U posljednje vrijeme je izložio plan ove za velike investicijske i infrastrukturne razvojne projekte u siromaštvom pogođenom zapadnom dijelu zemlje, s ciljem stvaranja "harmoničnog društva". Jučer je naglasio kako do 2020. godine "nitko u Kini neće morati brinuti o hrani i odjeći".

"Osigurat ćemo da oni koji su dosad bili u drugom planu također imaju pristup obrazovanju, osnovnoj zdravstvenoj skrbi i smještaju. Postojeći trend širenja jaza između bogatih i siromašnih bit će preokrenut", kazao je Hu Jintao.

Socijalna država bit će Huova ostavština

Zanimljivo je kako je Hu izložio prilično dugoročne planove, iako se očekuje kako će s vlasti odstupiti u naredne dvije godine, ali analitičari smatraju kako će uspostava temelja socijalne države biti "njegova ostavština".

Povećanje životnog standarda socijalno najugroženijih za Kinu će i u ekonomskom smislu biti vrlo važno u budućnosti, jer isključivo orijentiranje na izvoz neće moći opstati kao dugoročna politika ukoliko se istovremeno ne poveća i razina unutrašnje potrošnje.

Pročitajte više