VIDEO Slavna nobelovka vratila se u Pakistan prvi put otkad su je talibani upucali u glavu

Foto: Hina
 
MALALA Jusafzaj, dobitnica Nobelove nagrade za mir i aktivistica za ljudska prava, doputovala je u četvrtak u rodni Pakistan, koji je napustila u dramatičnim okolnostima 2012. nakon što su je metkom u glavu pogodili pakistanski talibani.
 
Tada petnaestgodišnja Malala bila je pogođena u glavu i rame u napadu na školski autobus kojim se vraćala iz svoje škole u Mingori u dolini Swat u Pakistanu. Od tada je postala ikona borbe za pravo na školovanje žena, što je odbor za dodjelu Nobelove nagrade okrunio dodijelivši joj nagradu za mir 2014.
 
 
"Želimo dobrodošlicu Malali Jusafzaj. Vratila se kući", izjavio je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Muhamed Faisal. "Susrest će se s nekoliko osoba, ali detalji posjeta nisu objavljeni iz sigurnosnih razloga", dodao je.
 
 
Premijer dočekao "kćer Pakistana": "Ti si naš najjači glas protiv ekstremizma"
 
Malala Jusafzaj, u pratnji roditelja, razgovarala je već s premijerom Šahidom Hakanom Abasijem u okviru tog četverodnevnog posjeta. Obuzele su je emocije na prijemu koji je premijer priredio u njezinu čast. "Priželjkivala sam vratiti se u svoju zemlju sve te godine", rekla je Malala.
 
Premijer je kazao kako je sretan što je mogao dočekati "kćer Pakistana". "Ti si najjači pakistanski glas protiv ekstremizma", rekao je Abasi u kratkom govoru. Još se ne zna hoće li 20-godišnja Malala posjetiti rodni okrug Šangla, u dolini Svat.
 

 

Pročitajte više