Prvi put avion Croatia Airlinesa letio na novo gorivo koje manje zagađuje

Ilustracija: Ivo Cagalj/PIXSELL

Croatia Airlines danas je prvi put obavio letove s uporabom održivoga zrakoplovnog goriva (SAF - Sustainable Aviation Fuel), čime se priprema za provedbu zakonske regulative koja će vrijediti od 2025. godine, izvijestio je domaći avioprijevoznik.

Croatia Airlines je na odabranim letovima prvi put koristio održivo zrakoplovno gorivo u kojem je sadržaj SAF komponente 30 do 40 posto. 

SAF gorivo se proizvodi iz sirovina koje zadovoljavaju kriterije održivosti te se miješa s fosilnim JET gorivom.

Croatia Airlines koristi ga u zrakoplovima Airbus 319 i Dash 8-Q400 koji su planirani za današnje letove iz Zagreba u Amsterdam, Bruxelles, Kopenhagen, London Heathrow i Zürich te domaće letove Zagreb - Split, Zagreb - Dubrovnik - Zagreb i Zagreb - Pula - Zadar.

Gorivo kupili preko Ine

Održivo aviogorivo za te letove osigurala je Ina preko svog dobavljača. Time je, kako se navodi, potvrdila spremnost za zakonsku obvezu prema kojoj od početka 2025. godine dobavljači u Europskoj uniji moraju trošiti dva posto goriva iz obnovljivih izvora, u svrhu dekarbonizacije zračnog prometa.

Prema regulativi EU, svi dobavljači aviogoriva bit će obvezni osigurati isporuke SAF goriva, a zračni prijevoznici morat će ga koristiti unutar EU.

Croatia Airlines ističe da primjena SAF goriva ne traži nikakve izmjene unutar spremnika zrakoplova te se može koristiti u svim zrakoplovima Croatia Airlinesa, čime je primjena ovog goriva jednostavna i osigurava čišći i kvalitetniji zrak.

Dodaje da se upotrebom te vrste goriva emisija stakleničkih plinova u prosjeku životnog ciklusa goriva smanjuje za 60 do 80 posto.

Pročitajte više