Prvi put otkriven izvor misterioznog signala iz svemira

Foto: 123rf

ZNANSTVENICI su prvi uspjeli otkriti izvor neobične, moćne eksplozije radio valova, koja se naziva brza provala radio valova (FRB), čime je riješen jedan od velikih kozmičkih misterija.

Barem djelomično.

Provala je stigla iz magnetara, neutronske zvijezde s jakim magnetskim poljem, piše New Scientist.

FRB-ovi su nevjerojatno snažni bljeskovi radio valova koji uglavnom dolaze iz udaljenih galaksija. Otkako je prvi otkriven 2007. godine, predstavljena su mnoga objašnjenja za njih. Međutim, budući da uglavnom dolaze iz velikih daljina, nikad nije bilo dovoljno dokaza koji bi otkrili što ih točno stvara. Neki su praćeni do svojih galaksija domaćina, no njihov konkretan izvor ipak nikada nije točno određen.

Prva provala iz naše galaksije

U travnju su astronomi pronašli prvi FRB koji je stigao iz naše galaksije, što im je omogućilo da ga bolje promotre. Nekoliko timova astronoma istraživalo je područje na kojem je nastao i otkrilo da je potekao od magnetara nazvanog SGR 1935 + 2154. Iako su magnetari bili glavni kandidati za tumačenje nastanka FRB-ova, ovo je prvi jasan dokaz da mogu stvarati radio valove na dovoljno visokoj energiji potrebne za takve signale.

Ova provala, poznata kao FRB 200428, udaljena je oko 30.000 svjetlosnih godina od nas, dok su ostale koje smo otkrili udaljeni milijune do milijarde svjetlosnih godina.

Zbog takve blizine zabilježena je kao izuzetno svijetla.

"Mnogo je sjajnija od bilo kojeg drugog radio objekta u svemiru," rekao je Bing Zhang sa Sveučilišta Nevada u Las Vegasu, jedan od istraživača koji je pomogao povezati FRB s magnetarom.

FRB je imao otprilike tri puta veću energiju od one koju svake sekunde emitira naše Sunce i bio je puno svjetliji od bilo kojeg radio vala magnetara koji je ikad zabilježen, iako nije oslobodio toliko energije kao bilo koji od ranije zabilježenih koji su stigli izvan naše galaksije.

To može značiti da ostale FRB-ove koje smo vidjeli proizvode aktivniji magnetari koji mogu emitirati snažnije eksplozije.

"Ako sve FRB-ove proizvode magnetari, oni ne mogu svi biti spori, stari magnetari poput ovog", kaže Zhang. "Neki moraju biti mladi, što znači da se njihova starost mjeri u desetljećima ili stoljećima, umjesto u tisućama godina ili desecima tisuća."

Moguće je da postoje razni izvori FRB-ova

No, znanstvenici smatraju kako je također moguće da ne potječu svi FRB-ovi od magnetara. Naime, bilo je nagovještaja da postoje različite vrste FRB-ova. Čini se da se neki ponavljaju, da eksplodiraju iznova i iznova, dok drugi znaju bljesnuti samo jednom. Osim toga, čini se da se nekoliko FRB-ova koji su ispraćeni do njihovih galaksija domaćina stvara u različitim okruženjima.

Dakle, ova jedna provala neće nam omogućiti da odgovorimo na pitanje postoje li mnoge vrste tijela koje stvaraju FRB-ove, no ipak nam može pomoći da jasno razumijemo barem jednu vrstu.

Pročitajte više