Prvi put u 30 godina Ciprani slobodno iz turskog u grčki dio

PRVI put u tri desetljeća ciparski Grci i Turci prelazili su u srijedu s jedne na drugu stranu svoga podijeljenoga otoka što je bio simboličan znak da se radi na postizanju mirovnoga rješenja.

Tisuće Ciprana, a neki su, javlja agencija AP vikali od sreće, prošlo je u srijedu kontrolnom točkom koja dijeli glavni grad Nikoziju.

Dva dana prije turska je strana objavila da ukida davnu zabranu putovanja. To je turska strana učinila nakon optužba da sprečava postizanje mirovnoga sporazuma pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda.

"Oduševljen sam", rekao je Ahmet Osduran, prvi ciparski Turčin koji je prošao kontrolnu točku. Otišao je posjetiti svoju staru kuću na drugome kraju Nikozije, i to prvi put "u mnogo godina".

"Nadam se da će ta podjela uskoro zauvijek završiti", dodao je, preplavljen emocijama.

Cipar je podijeljen na grčki jug i turski sjever još od turske invazije toga otoka 1974., nakon državnoga udara zagovornika unije s Grčkom. Državu ciparskih Turaka priznaje jedino Turska koja ondje drži i četrdeset tisuća vojnika.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan nagovara dvije ciparske strane da pristanu na mirovni sporazum o ujedinjenju otoka, a o pomirbi ovisi i budućnost ciparskoga člantva u Europskoj uniji.

Grčki ministar vanjskih poslova George Papandreou čija zemlja trenutačno predsjeda Europskom unijom, primijetio je da se otvaranje granice dogodilo samo tjedan dana nakon što je Cipar potpisao sporazum o pristupanju Uniji. Prvoga svibnja 2004. cijeli će otok ući u Europsku uniju, ali do ujedinjenja otoka zaonodavstvo EU-a i korist od članstva neće se odnositi na turski dio Cipra.

Vlada ciparskih Grka koja nikad i nije uvela zabranu kretanja pozdravila je ukidanje zabrane, ali je priopćila da je riječ "o odvraćanju pozornosti s prošlomjesečnoga turskoga odbijanja UN-ova plana o ujedinjenju otoka".

Zamjenik premijera ciparskih ?uraka Serdar Denktash, sin čelnika Raufa Denktasha opovrgava postojanje skrivenoga motiva. "Želimo da ljudi prelaze, da se ponovno upoznaju i da vide mogu li zajedno živjeti", kaže mlađi Denktash.

Ciparski su Grci za prijelaz morali pokazati putovnicu, a neki su i prosvjedovali tvrdeći da je to dokument kojim se posjećuje druga država.

Prema policijskome izvještaju, preko 500 metara široke UN-ove tampon zone u Nikoziji prešlo je 2.523 ciparskih Turaka i 1.256 ciparskih Grka, a svi su se morali vratiti isti dan.

Pročitajte više