Prvi Queer Sarajevo festival: Tko Bošnjacima podvaljuje gej okupljanje u ramazanu?

PRVI Queer Sarajevo festival, koji se treba održati od 24. do 28. rujna poklopio se sa vremenom muslimanskog ramazana pa je dočekan na nož kod dijela Bošnjaka. To je opisano u današnjem Dnevnom avazu čijom se naslovnicom proteže pitanje:

"Ko Bošnjacima podvaljuje gej okupljanje u ramazanu?"

Organizatorica festivala naglašava da je cilj festivala na nenasilan i bezbolan način prikazati stvari koje su tabu, kao i predstavljanje povijesti i suvremene tendencije lezbijskog, gej i queer pokreta u zemljama bivše Jugoslavije. Kune se da ne žele nikoga provocirati.

"Mi smo proteklu godinu radili na ovom projektu i ne znam da li bih potrošila vrijeme samo da bih nekoga provocirala, naročito što je ramazan, a i među nama ima vjernika i vjernica. Datum festivala utvrdili smo prošle godine u ovo isto vrijeme. To je festival kulture i umjetnosti, kroz čije teme i radove želimo pokazati čime se bavimo. Uostalom, ne možemo organizirati ovakav događaj ako je u Sarajevu filmski festival",  objašnjava Svetlana Đurković.

No, bosanskohercegovački političari, kao i većina predstavnika vjerskih zajednica u BiH, smatraju da ovakav festival ne bi trebao biti održan u vrijeme ramazana, a pojedini su mišljenja da je homoseksualizam bolest, piše Avaz.

"Neka se zatvore u prostorije i rade šta hoće"

Doktor Enes Ljevaković, profesor na Fakultetu islamskih nauka, jedan je od onih koji ovu manifestaciju smatraju provokacijom.

"Organizacija ovog festivala u ramazanu je neprimjerena i provokativna. Niko nije protiv osjećanja i orijentacije pojedinaca, ali čemu javno ispoljavanje i promoviranje takvih ideja, koje su strane svim religijama. Neka se zatvore u prostorije i rade šta hoće", ustvrdio je Ljevaković u razgovoru za Avaz.

Vanja Jovanović, episkop Sarajevske eparhije, smatra da se vjerske zajednice ne bi se trebale baviti ovim pitanjima, jer stav prema tome trebaju zauzeti društvo i građani. Direktor Vakufske direkcije Nezim Halilović smatra da je sramno ovakav događaj organizirati u ramazanu.

Ivo Tomašević, sekretar Biskupske konferencije u BiH, naglašava da se Katolička crkva uvijek zalagala za slobodu čovjeka. Ali i da društvo mora naći načina kako se suočiti s manifestacijama koje organizira mala grupa ljudi što propagiraju ideje koje nisu temeljne vrijednosti, dodaje Tomašević.

C.D.
Foto. Avaz.ba

Pročitajte više