Prvi radni dan u liječničkim ordinacijama: Kaos i bojkot participacije

KAKO su i najavili, liječnici obiteljske medicine nisu počeli naplaćivati participaciju od 15 kuna, što bi morali shodno novom zakonu koji je stupio na snagu s prvim danom ove godine. Liječnici kažu da oni nisu niti poreznici ali niti carinici i kondukteri te da ne žele odbiti pregled nekom tko sa sobom nema 15 kuna. Istina, prvog radnog dana nove godine i nije bila zabilježena gužva u čekaonicama diljem Hrvatske te će se razmjeri bojkota najbolje vidjeti idućeg tjedna.

Na vratima većine ordinacija jutros su tako osvanule obavijesti o nenaplaćivanju participacije, na kojima se pacijenti mole za razumijevanje s obrazloženjem da takvo postupanje ima samo jedan cilj - a to je zaštita prava pacijenata.

Poziv na prosvjed uputila je Koordinacija liječnika obiteljske medicine  koja okuplja 900 članova diljem države, a očekuju da će im se u otporu zdravstvenoj reformi pridružiti i ostale kolege. pacijenti uglavnom podržavaju svoje liječnike i žale se na skupo zdravstvo i loše usluge.

No, naplaćuju se dijagnostičke usluge poput rendenskih pregleda što je izazvalo kaos kod izdavanja računa u domovima zdravlja, jer zdravstveni djelatnici još imaju čitav niz nedoumica oko toga.

Ministar Darko Milinović razgovarao je danas s ravnateljima domova zdravlja i predstavnicima Udruge liječnika u ugovornom odnosu s HZZO-om pri HUP-u. Ocijenjeno j e da je prosvjed obiteljskih liječnika rezultat loše komunikacije te da nema potrebe da liječnici u znak prosvjeda ne naplaćuju participaciju, što je njihova zakonska obveza i uvjet za sklapanje ugovora s HZZO-om. Milinović je istaknuo da je nove uplatnice za participacije do danas preuzelo oko 60 posto liječnika obiteljske medicine.

D.M.
Foto: Pixsell

Pročitajte više