Prvi otvoreni sukob u Vladi, Petrov odbio Plenkoviću dati povišicu

Foto: WikiMedia/Hina

Premda se od početka trude ostaviti dojam kako koalicijska ljubav cvate, premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Božo Petrov, zakačili su se zbog političkih plaća. Otkad su počeli zajedno vladati, ovo je prvi otvoreni sukob dvojice ključnih ljudi u koaliciji HDZ-a i Mosta. Petrov ne želi dati povišicu Plenkoviću i šefici države Kolindi Grabar Kitarović

Nakon što su Petrov i Most u četvrtak najavili da će amandmanom pokušati spriječiti značajno povećanje dužnosničkih plaća, koje slijedi kao posljedica porezne reforme s 1. siječnja 2017. godine, Plenković ih je u petak otvoreno optužio za demagogiju i populizam. Podsjetimo, stotinama državnih i lokalnih dužnosnika neto plaće mogle bi porasti za 1.000 do 2.000 kuna, ako ova vlast poput one Zorana Milanovića, ne smanji osnovicu za izračun političkih plaća. Andreju Plenkoviću, koji tvrdi da je porezna reforma socijalna, to ne pada na pamet.

Plenković čvrst u namjeri da dobije povišicu
 

Komentirajući najavu Bože Petrova da će amandmanom rušiti povećanje dužnosničkih plaća, Plenković mu je poručio da je "jasan i čvrst" u namjeri da izbori povišicu za sebe i stranačke drugove.
 
"Ja ću bit jasan i čvrst, ja sam protiv demagogije i populizma. Mislim da je prirodno ako neke stranke žele podnijeti amandman, na to imaju pravo. Ja sam protiv tog amandmana", rekao je Plenković, poručivši time HDZ-ovim zastupnicima da od njih očekuje čvrstu stranačku stegu.

Božo Petrov u četvrtak je rekao kako se nada kako će Mostov amandman, koji će blokirati povećanje političkih plaća, podržati većina zastupnika u Hrvatskom saboru. 

Upitan je li se oko toga Most usuglasio s HDZ-om Petrov je rekao da su oni rekli kako će razmisliti i vidjeti. 
 
"Ako budu prihvatili nama će biti drago, ali u ovom trenutku ja ne pozivam samo HDZ nego sve zastupnike u Hrvatskom saboru da kad se amandman uloži da ga podrže", kazao je Petrov. 

Predsjednica jedva čeka povišicu

 
Očito je da HDZ-ovci i Andrej Plenković nisu dugo razmišljali jer je premijer decidirano rekao da je protiv mostaškog amandmana i namjere da spriječe da najviši dužnosnici, koji ionako imaju visoka primanja i brojne povlastice, s početkom iduće godine dobiju povišice. 

Podsjetimo, povećanje svoje plaće za 2.000 kuna neto u izjavi za Index pozdravila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koja se donedavno klela u socijalnu osjetljivost. Sad smatra da povećanje dužnosničkih plaća omogućava zadržavanje stručnjaka u Hrvatskoj?!

Pročitajte više