Prvi uspjeh summita o nuklearnoj sigurnosti u SAD: Ukrajina najavila da će se riješiti svojih zaliha urana

MEĐUNARODNI summit 50 zemalja svijeta o nuklearnoj sigurnosti i razoružanju, koji je upravo počeo u Washingtonu, već je ostvario i prvi konkretan uspjeh – političko vodstvo Ukrajine najavilo je kako se uskoro, a najkasnije do 2012. godine namjerava riješiti svojih zaliha obogaćenog urana, prenosi britanski BBC.

Američka delegacija, na čelu s predsjednikom Barackom Obamom, pozdravila je tu ukrajinsku odluku, a glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs je podsjetio kako su SAD godinama pokušavale nagovoriti Ukrajinu da odustane od svojeg nuklearnog programa. Iako nije precizirano o kojim se količinama obogaćenog urana radi, nuklearni stručnjaci tvrde kako se radi o materijalu dovoljnom za izradu nekoliko nuklearnih bojevih glava.

IAEA: Nuklearni materijal mora biti pod strožom kontrolom

Lider Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Ikia Amano upozorio je svjetske nuklearne sile da moraju više učiniti na zaštiti nuklearnog materijala, zbog opasnosti od krađa i nelegalne trgovine, jer u tom slučaju opasni materijal za izradu bombi može doći u ruke krivih ljudi i organizacija sa lošim namjerama.

Iako je odustajanje Ukrajine od nuklearnog oružja na summitu odmah na početku susret obojilo optimističnim tonovima, nastavak nije bio takav. Naime, jedna od svjetskih nuklearnih sila Francuska na summitu je objavila kako ne namjerava odustati od svojeg nuklearnog oružja, 

Na summit nisu bili pozvani predstavnici Irana i Sjeverne Koreje – dvije zemlje koje se oglušuju o zahtjeve međunarodne zajednice da svoje sporne nuklearne programe i postrojenja za obogaćivanje urana otvore za pregled inspektorima IAEA-e.   

Miliband: Svijet može prihvatiti nuklearnu energiju jedino u civilne svrhe

I izraelski premijer Benjamin Netanyahu u posljednji je trenutak odustao od dolaska na summit, navodno zbog zabrinutosti da će muslimanske zemlje u njegovom okruženju na Jeruzalem izvršiti pritisak kako bi i Izrael otvorio svoja nuklearna postrojenja inspektorima IAEA-e.

Britanski ministar vanjskih poslova David Miliband u svojem je govoru napomenuo kako zemlje koje se nekontrolirano naoružavaju nuklearnim oružjem, a svoja postrojenja nisu spremna otvoriti za međunarodnu kontrolu, "u svijetu nisu dobrodošla". "Vjerujem da je to posve jasna poruka Irancima i svima ostalima da međunarodna zajednica može prihvatiti nuklearnu energiju koja se koristi u civilne svrhe, ali ne može prihvatiti da se nuklearni materijal preusmjerava u vojne projekte, za izradu oružja koje može biti vrlo opasno, posebno u regiji Bliskog istoka", rekao je Miliband.

Pročitajte više