Prvo stižu pljuskovi i grmljavina, a onda toplinski val, evo kada

Foto: Srecko Niketić/Pixsell

PRED nama je novi toplinski val, a prije njega će vrijeme biti dosta nestabilno pa su u dijelovima zemlje danas mogući pljuskovi i grmljavinska nevremena. Za središnju Hrvatsku izdano je žuto upozorenje Meteoalarma.

Zoran Vakula u prognozi za HRT najavljuje da od nedjelje na Jadranu slijedi mnogima neugodnije vrijeme, uz jugo, koje će u ponedjeljak ponegdje biti i jako, te uz porast temperature pa će noći biti zamjetno toplije. 

"Zatopljenje će se još više osjećati u većini kopnenog područja, gdje bi neki od nedjelje ponovno mogli 'disati na škrge' - i zbog vrućine, i zbog sparine. Pritom će biti i znatno nestabilnije nego potkraj ovoga tjedna, uz česte pljuskove i grmljavinu, koji su za vikend mogući uglavnom u gorju, a tijekom oblačnijeg petka malo kiše može pasti i drugdje po unutrašnjosti", prognozira Vakula.

Što nas čeka?

Subota će na istoku unutrašnjosti biti pretežno sunčana, ujutro samo ponegdje u riječnim dolinama uz mogućnost kratkotrajne magle, a danju pak rijetko može biti prolazno umjerene naoblake. Vjetar slab, uglavnom jugoistočni. Noć će većini biti ugodna za spavanje, a s utorkom počinje razdoblje vrućine.

Danju vruće bit će i u središnjoj Hrvatskoj, uz također obilje sunčanih sati te uglavnom slab vjetar južnih smjerova. Prolazno će biti male i umjerene naoblake.

Prevladavajuće sunčano vrijeme i u gorju i na sjevernom Jadranu. Kako će noć biti uglavnom bez vjetra, po svježim je gorskim kotlinama moguća magla. Danju duž obale i na otocima slab vjetar s mora, a navečer će duž zapadne obale Istre zapuhati jugo. Najviša dnevna temperatura zraka u Gorskom kotaru i Lici između 26 i 30°C, a na sjevernom Jadranu i do 32°C.

U Dalmaciji se nastavlja pravo ljetno vrijeme - obilje sunca i temperatura zraka primjerena dobu godine. Nakon mjestimičnog burina, danju slab vjetar s mora. Nakon još jedne tople noći, osim ponegdje u unutrašnjosti - danju će biti vruće.

I na krajnjem jugu Hrvatske idealni uvjeti za sve ljetne aktivnosti, no uz oprez pri izlaganju suncu koje treba izbjegavati u najtoplijem dijelu dana. Najviša dnevna temperatura zraka bit će između 30 i 35°C, koliko će biti ponegdje u dolini Neretve, piše HRT.

Slijedi još toplije...

Idući će dani biti još topliji, pri čemu će na Jadranu posebno porasti noćna i jutarnja temperatura jer će zapuhati jugo. Početkom novog tjedna u mnogim se mjestima temperatura noću neće spuštati ispod 25°C. Bit će barem djelomice sunčano te razmjerno vjetrovito sve do utorka, kada će se povećati vjerojatnost za neverine, posebice na sjeveru.

I na kopnu pokoji pljusak, većinom poslijepodne, i to češće u utorak na zapadu. Puhat će slab i umjeren, u gorju povremeno i jak jugozapadnjak, a s pritjecanjem sve toplijeg zraka pred nama je još jedan toplinski val.

 

Pročitajte više