Prvo zasjedanje 108. kongresa SAD

NOVI američki 108. Kongres u utorak je imao prvo zasjedanje, a u središtu pozornosti bit će usporena ekonomija i socijalni problemi ali i mogući rat s Irakom.

Prva zadaća novoga Kongresa bit će produljenje federalne socijalne potpore za oko 800 tisuća radnika bez posla koje je prestalo 28. prosinca.

Republikanska stranka ima većinu u oba doma Kogresa, i u Zastupničkom domu gdje je povećala prijašnju premoć nad demokratima od 11 zastupnika na sadašnjih 229 prema 205 zastupnika uz jednog neovisnog koji glasuje s demokratima i u Senatu gdje su vratili kontrolu i imaju 51 prema 48 senatora uz jednog neovisnog koji glasuje s demokratima.

Očekuje se kako bi predsjednik Bush u Kongresu lakše mogao progurati svoje političke zamisli od plana za smanjenje poreza koje ide na ruku ulagačima do potvrde sudaca koji se zalažu za zabranu pobačaja i omogućavanja traženja nafte u zaštićenim područjima Aljaske.

Najvažniju ulogu u osiguravanju premoći republikanaca u Kongresu na izborima u studenom prošle godine odigrao je predsjednik George W. Bush čija je popularnost stečena borbom protiv terorizma osigurala glasove njegovim stranačkim kolegama pomogavši im doći do kontrole nad Senatom i ojačati nadmoć u Zastupničkom domu.

Bush na važnom mjestu čelnika republikanske većine u Senatu ima svojeg čovjeka Billa Frista iz Tennesseeja nakon što je Trent Lott iz Mississippija morao odstupiti zbog izjave koja je shvaćena kao potpora segregacionizmu.

Republikanska premoć u Zastupničkom domu i u Senatu i Bushov saveznik na mjestu čelnika republikanske većine u Senatu daju Bijeloj kući u sljedeće dvije godine mandata Kongresa političku moć koju već dugo vremena nije uspio osigurati ni jedan američki predsjednik.

Bush je i u prošlom Kongresu imao uspjeha uspijevši progurati svoj zakon o 1,35 bilijuna dolara smanjenja poreza tijekom 10 godina te stvaranje ministarstva za unutarnju sigurnost.

Nadmoć republikanaca u Kongresu ipak nije takva da ne bi davala izglede demokratima da blokiraju zakone koji im ne odgovaraju ili namentu svoje.

Među 535 članova Kongresa 64-ero su nova lica na Capitol Hillu, a po prvi put žena će voditi klub zastupnika jedne od velikih stranaka: Nancy Pelosi, demokratska zastupnica iz Californije vodit će demokratsku zastupničku manjinu u Zastupničkom domu.

Broj žena je i u Zastupničkom domu i u Senatu najveći do sada.

Porastao je i broj zastupnika pripadnika manjina premda još ne odražava njihov udio u stanovništvu Sjedinjenih Država. Među zastupnicima Zastupničkog doma sjedit će 9 posto crnaca (12,3 posto američkog pučanstva) i 5,3 posto Hispanoamerikanaca (12,5 američkog pučanstva).

Pročitajte više