Psihijatrica: Počinitelji teških kaznenih djela rijetko imaju prave duševne bolesti

Screenshot: HRT

Nadica Buzina, pročelnica Zavoda za forenzičku psihijatriju Klinike za psihijatriju Vrapče, komentirala je za Dnevnik HTV-a dva današnja ubojstva žena u Zagrebu. Prvo je muž ubio ženu vatrenim oružjem na području Maksimira, a kasnije je pronađena ubijena žena u stanu na Trešnjevci.

Odgovarajući na pitanje što su najčešći okidači za ubojstvo unutar obitelji i zašto najčešće muškarci posežu za teškim oblicima nasilja, dr. Buzina je rekla da su uzroci nasilja često vrlo komplicirani i različiti - teško je govoriti o jedinstvenom uzroku nasilja.

"Svako kazneno djelo je specifično na neki način samo za sebe i nema dva jedinstvena kaznena djela. Svatko od nas ima određene agresivne predispozicije u sebi. Međutim, kad je ličnost dobro formirana, kad je ličnost zdrava, onda te agresivne predispozicije formira u nekakvim socijalno prihvatljivim oblicima ponašanja", kazala je Buzina za Dnevnik HTV-a.

"Počinitelji teških kaznenih djela vrlo su rijetko osobe koje boluju od prave duševne bolesti"

Psihijatrica dodaje da kod osoba koje imaju određene probleme u strukturi svoje ličnosti može doći i do provale agresivnih impulsa zato što često imaju nedostatak empatije.

Buzina je navela da različiti okidači mogu dovesti do agresivnog ponašanja, kao što su alkoholizirano stanje i intoksikacije drogama. Također je rekla da su počinitelji teških kaznenih djela vrlo rijetko osobe koje boluju od prave duševne bolesti.

"Obično su to neki drugi uzroci, neki drugi psihijatrijski poremećaji, ali rijetko kada prave duševne bolesti", kazala je.

"Nogometaši s najviše pratitelja na društvenim mrežama moraju verbalizirati da je nasilje štetno"

Buzina se osvrnula i na navijačko nasilje nakon preksinoćne utakmice Hajduka i Dinama na Poljudu.

Nasilje nije sport i nasilje nije ljubav prema klubu. To treba jasno govoriti na svim mogućim razinama. Sportaši, a pogotovo  nogometaši, koji imaju najveći broj pratitelja na društvenim mrežama, moraju verbalizirati da je nasilje štetno, da šteti njima i njihovom klubu", kazala je.

Psihijatrica je upitana koliko sve što čujemo od političara može dodatno polarizirati društvo te kakve to posljedice može izazvati.  "Ovo je sad predizborno vrijeme pa naravno da su tu onda malo nekako kočnice popustile, da tako kažem. Međutim, nikako nije dobro u javnom prostoru da se političari na neki način prezentiraju s takvom verbalnom agresijom", rekla je Buzina gostujući u Dnevniku HTV-a.

Pročitajte više