Psihologinja koja je upozorila na curicu s autizmom dobila opomenu pred otkaz

Ilustracija: Shutterstock

Prije dva mjeseca u javnost je dospjela priča o djevojčici s autizmom po koju zbog spleta nesretnih okolnosti rodbina nije došla u vrtić, a potom ju je odbilo smjestiti više od 30 ustanova.

Tek nakon upozorenja psihologinje na društvenoj mreži djevojčici je pronađen smještaj. Psihologinja i socijalna radnica koje su radile na slučaju dobile su opomene pred otkaz, javlja HRT. Nakon objave psihologinje obavljen je izvanredni upravni nadzor.

"Psihologinja i socijalna radnica nisu pravovremeno poduzele odgovarajuće mjere i radnje"

Prema izvanrednom upravnom nadzoru, propust su zapravo napravile psihologinja i socijalna radnica. Navodi se da su se za curicu trebale pobrinuti i puno ranije.

"Utvrđeno je zapravo da kolegice, nadležna socijalna radnica i nadležna psihologinja, nisu pravovremeno poduzele odgovarajuće mjere i radnje, odnosno aktivnosti s ciljem zaštite prava i dobrobiti djeteta, iako su imale sva saznanja da su u obitelji prisutne ugrožavajuće okolnosti", rekla je za HRT Tatjana Štritof, šefica Hrvatskog zavoda za socijalni rad.

Sindikati nezadovoljni odlukom

U sindikatu smatraju da su kolegice napravile sve što su trebale u tom trenutku. 

"Imamo i drugih slučajeva koji su isto tako kolege dobili opomenu, odnosno to se zove upozorenje, što smatramo da nije način na koji se razvija sustav, da bude konkretniji. Ljudi su naravno ustrašeni. Sada imamo u zadnje vrijeme veliki odljev radnika", komentirala je Mirjana Zvekić Pohanić, sindikalna povjerenica Sindikata zaposlenih u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske.

"Pravi problemi su to da nema dovoljno mjesta za djecu izuzetu iz obitelji, kao i da nema dovoljno radne snage"

Sindikalisti nisu zadovoljni ovom odlukom. Potaknuti nizom problema u sustavu, poslali su pismo na nekoliko adresa. Kolegice su podržali i članovi inicijative "Od šutnje do promjene", koja okuplja oko 500 stručnjaka iz sustava socijalne skrbi. 

"Posebna su priča reakcije Ministarstva koje na bilo kakve 'pobune' - kako je to izrijekom ravnateljica rekla - šalju inspekcijski nadzor u područne urede koji su postali sredstvo zastrašivanja jer pronalaze 'propuste' gdje ih u biti nema, a vrlo često pravi problem kao u konkretnom slučaju - prikrivaju.

Pravi problemi su to da nema dovoljno mjesta za djecu izuzetu iz obitelji, kao i da nema dovoljno radne snage. U Zavodu su svjesni nezadovoljstva zaposlenih. Upravo zato je osnovan je Zavod umjesto bivših centara za socijalnu skrb. Jasno da ne možemo odmah krenuti sa svim što je zamišljeno jer tu su potrebni i određeni tehnički preduvjeti, potrebni su i dodatni kadrovski kapaciteti, ali na svemu tome radimo", rekla je Štritof za HRT.

Pročitajte više