Ptičja Gripa: Chirac zvoni na uzbunu, carina plijeni rusku hranu

ZBOG sve glasnijih upozorenja stručnjaka da bi virus ptičje gripe mogao pogoditi Europu, na uzbunu je u ponedjeljak zazvonio francuski predsjednik a vlasti njegove zemlje istoga su dana zaplijenile mesnu pošiljku iz Rusije.

Europska unija, međutim, još nije izdala naredbe da se perad mora držati u zatvorenim prostorima, iako je pozvala svoje države članice na pojačanu kontrolu jata ptica selica.

Virus ptičje gripe H5N1, koji se prenosi na ljude, prvi se put pojavio u Hong Kongu i južnoj Kini 1997., kada je usmrtio šest osoba. No taj virus koji je od 2003., odnio više od 50 ljudskih života u Vijetnamu, na Tajlandu te Kambodži, nedavno se pojavio u Rusiji i Kazahstanu.

Francuski predsjednik Jacques Chriac pozvao je u ponedjeljak "međunarodnu zajednicu da usklađeno i snažno" reagira na prijetnju širenja virusa ptičje gripe, naglasivši da će to učiniti njegova zemlja.

"Međunarodna zajednica mora snažno i usklađeno odgovoriti na ptičju gripu. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje već državama stvaranje zalihe lijekova", izjavio je Chirac u Parizu i dodao da "Francuska već poduzima odredbe u tom smislu kako bi zaštitila stanovništvo i to prevencijom i predostrožnošću".

Francuske carinske službe u zračnoj luci Beauvais sjeverno od Pariza zaplijenile su u ponedjeljak i uništile 14 kilograma hrane koju je prenosio ruski putnik na letu iz Moskve. U svojim kovčezima putnik je prenosio suhomesnatu robu i meso, a takva je praksa zabranjena u Francuskoj od 2002. godine.

Sanitarne vlasti strahuju da bi se virus gripe mogao proširiti od vrste do vrste preko uvoza hrane životinjskog porijekla.

Zasad, prema službenim podacima, nijedna osoba u Rusiji nije zaražena virusom H5N1.

Europska komisija prošlog je tjedna održala u Bruxellesu sastanak o opasnosti širenja ptičje gripe iz Rusije i Azije. Glasnogovornik EK Philip Tod najavio je da Unija priprema zabranu uvoza peradi te da će Komisija financirati monitoring u zemljama članicama. Međutim, opća zabrana da se perad odsad mora držati u zatvorenim prostorima, "nije razmatrana kao primjeren odgovor na tenutačnu opasnost od bolesti" koju bi mogle prenijeti ptice selice.

Nizozemska je ipak svojim poljoprivrednicima od prošlog tjedna naredila da perad drže u zatvorenom prostoru, a slične mjere razmatra i Njemačka.

Predsjednik Udruge veterinara Velike Britanije Bob McCracken upozorio je pak da je širenje virusa na tu otočnu zemlju putem ptica selica "neizbježivo" i da su u najvećoj opasnosti divlje ptice i perad koja slobodno šeta dvorištem.

Europski stručnajci iznijeli su različita stajalište o tome koliko je mogućnost da ptice selice prenose virus na ostatak kontinenta.

BBC primjerice citira dr. Arnolda Bosmana iz Europskog centra za kontrolu bolesti koji drži da i kada bi virus pogodio Zapadnu "mnogi ljudi koji nemaju dnevni bliski kontakt sa zaraženim ili oboljelim pticama... nemaju razloga strahovati od ptičje gripe".

No ugroženi bi, zauzvrat, bili poljoprivrednici, veterinari i radnici u peradarnicima.

Drugi pak upozoravaju da mogućnost mutacije virusa čime bi H5N1 postao sposoban da se prenosi s čovjeka na čovjeka.

(Hina) xrt ysd



Pročitajte više