KRAJ VLADAJUĆE KOALICIJE? Mostovac Kovačić: S HDZ-om ne mogu nastaviti suradnju

Foto: Hina

DUGOGODIŠNJI gradonačelnik Omiša Ivan Škaričić sinoć je premoćno pobijedio na unutarstrančkim izborima u Omišu vrativši se tako na čelo omiškog HDZ-a nakon što je u ožujku prošle godine podnio ostavku jer je HDZ-ov kandidat Mijo Mimica na prijevremenim lokalnim izborima doživio debakl.

Škaričić je, pomalo neočekivano, u prvom krugu premoćno pobijedio troje ostalih protutakandidata, ostavivši tako daleko iza sebe drugoplasiranog Josipa Banovića, kojemu su se na lokalnoj političkoj sceni davale velike šanse pred ove izbore.

Kovačić: Ako nisu u stanju napraviti reforme unutar sebe, kako će na državnoj razini

Na ovakav (ne)očekivani rasplet događaja u omiškom HDZ-u reagirao je Ivan Kovačić, zastupnik Mosta i gradonačelnik Omiša, koji je rekao kako nakon ovog suradnja s HDZ-om postaje gotovo nemoguća, ne samo na lokalnoj već i na državnoj razini.

"Smatram da ukoliko se ne može napravit reforma unutar svojih redova da dođu mladi ljudi, pametni i pošteni ljudi, a ne da se vraćaju stari kadrovi, onda nismo u stanju napraviti reforme na državnoj razini. Jednostavno sa takvim ljudima koji ostaju dalje u politici, a doveli su nas ovdje ja ne vidim daljnju suradnju.

Most će se u roku od par dana službeno očitovati. Napokon se u Omišu dogodilo da su u bila tri druga, dobra, kandidata, ali podobnost je ipak važnija od poštenja i inteligencije", rekao je Kovačić za Index.

"Pad HDZ-a na nacionalnoj razini dogodio se prošle godine nakon prijevremenih izbora u Omišu, a sad će ih Škaričić potpuno dotuči", kaže Ivan Kovačić.

Škaričić gradom upravljao gotovo 20 godina


Podsjetimo, HDZ-ov Ivan Škaričić od sredine devedesetih do 2013. godine bio je gradonačelnik grada na ušću Cetine. Na lokalnim izborima 2013. godine u drugom krugu je potpuno neočekivano izgubio od Ivana Kovačića, potpunog političkog anonimusa u to vrijeme. Škaričić je izgubio za svega 70-ak glasova, ali je i dalje imao većinu u gradskom vijeću.

Već u prosincu 2013. godine, samo nakon šest mjeseci nakon lipanjskog drugog kruga, omiški HDZ-ovci pokušali su rušiti proračun, ali na glasanju ih je "izdao" Zvonko Močić koji se priklonio oporbi na čelu s Kovačićem i podržao proračun.

Godinu dana kasnije, krajem 2014. godine HDZ je naposljetku uspio srušiti proračun i izazvao nove izbore. Na prijevremenim izborima u ožujku prošle godine, HDZ-ov kandidat Mijo Mimica, dugogodišnji dogradonačelnik iz ere Ivana Škaričića, doživio je teški debakl. Omišani, revoltirani ponašanjem HDZ-a da pošto poto izazovu nove izbore i povrate vlast, već u prvom krugu povjerenje su poklonili Nezavisnoj listi Ivana Kovačića koja je dobila i većinu u Gradskom vijeću.

Nakon toga, kompletno vodstvo omiškog HDZ-a, na čelu s Ivanom Škaričićem, dalo je ostavke na svoje funkcije. Ipak, ne zadugo. Na jučerašnjim izborima u Omišu, lokalni HDZ-ovci podržali su dugogodišnjeg predsjednika kojeg prate brojne afere iz vremena dok je bio na čelu grada.

Brojne prijave protiv Škaričića


Ivan Kovačić prema državnom odvjetništvu uputio je nekoliko prijava protiv bivše HDZ-ove gradske vlasti na čelu s Ivanom Škaričićem. Nova vlast tereti ih da su gradu napravili štetu od oko 20 milijuna kuna.

"Zahvaljujem Državnom odvjetništvu i policiji na ažurnosti i što su poslali odbačaj kaznenih prijava", bio je ironičan Kovačić u prosincu 2014. godine, podsjetivši na izjavu bivšeg šefa USKOK-a i glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana kako upravo najviše problema imaju s procesuiranjem lokalnih šerifa.

"Policija i Državno odvjetništvo trebaju štiti nas poštene građane od onih koji su ogrezli u nezakonitosti", poručio je tada Kovačić.

HDZ bez komentara

Milijan Brkić i Tomislav Čuljak, glavni i politički tajnik HDZ-a, nisu htjeli komentirati izjavu omiškog gradonačelnika Ivana Kovačića (Most), kako je nakon izbora Ivana Škaričića za šefa omiškog HDZ-a završena njegova suradnja s HDZ-om na nacionalnoj razini.

"Nisam upoznat s tom informacijom", "Nisam čuo izjavu, kad čujem onda ću je komentirati", uzvratili su Brkić i Čuljak na traženje novinara da komentiraju Kovačićevu najavu da HDZ više ne treba računati na njegovu podršku.

Novi element u odnosima koalicijskih partnera nije želio komentirati ni HDZ-ov potpredsjednik Damir Jelić, koji je novinare uputio na glasnogovornika stranke Ivana Jabuku. "Kad gospodin Jabuka dogovori s vama izjavu, rado ćemo to prokomentirati, možda čak i ja", rekao je Jelić novinarima u Hrvatskom saboru.

 

 

 

Pročitajte više