Pucaju po šavovima: Šuker nas zadužio za 4 milijarde kuna, a Kosor opet prijeti ministrima

"MINISTAR koji prekrši odredbe Zakona, morat će odmah staviti mandat na raspolaganje", naglasila je danas premijerka Jadranka Kosor na sjednici Vlade koja je donošenje Zakona o fiskalnoj odgovornosti iskoristila za još jedan obračun sa stranačkim kolegama i koalicijskim partnerima te za pokazivanje svoje snage.

To je već drugi put u posljednja dva mjeseca da premijerka otvoreno kritizira svoje ministre. Posljednji puta to je učinila za nedavna posjeta SAD-u kada je natuknula da neki ministri ne mogu pratiti ritam Vlade, što je potaknulo priče o rekonstrukciji Vlade.

Solo akcija Milinovića i passing Kalmete

Nakon jučerašnje očigledne "solo akcije" Darka Milinovića i nakon što su se ponovo otkrile afere  u neposrednoj blizini ministra Božidara Kalmeta, Kosor je danas opet neizravnim prijetnjama zahtijevala disciplinu u ministarskim redovima.  

Naime, osporavani Zakon o fiskalnoj odgovornosti danas je donesen na Vladi unatoč kritikama javnosti kako bi bilo primjerenije da se takav Zakon donosi na početku, a ne na kraju mandata. Zakon podrazumijeva osobnu za odgovornost svakog ministra i lokalnog čelnika koji premaši vlastiti proračun. On zapravo obuhvaća sve proračunske i izvanproračunske korisnike, kao i na čelnike jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te čelnike proračunskih i izvanproračunskih korisnika lokalnih jedinica.

Kosor: Ništa više neće biti kao prije!?

"Poslije ovog ništa neće biti kao prije", najavila je premijerka Kosor koja ni ovog puta nije zaboravila naglasiti kako se mora odgovorno ponašati prema "svakoj proračunskoj kuni" a to je upravo ono što garantira ovaj Zakon koji bi u konačnici trebao doprinijeti smanjenje deficita kako bi se omogućilo da se potrošnja u potpunosti financirala iz prihoda, a zaduženje isključivo radi podmirenja obveza ili razvoj.

Zakonske odredbe predviđaju da se ukupni rashodi općeg proračuna (središnji poračun i proračuni lokalnih jedinica te financijski planovi izvanproračunskih korisnika) godišnje smanjuju za najmanje jedan postotni bod u procijenjenom BDP-u. To bi se smanjenje provodilo dok primarni fiskalni saldo ne bude nula ili pozitiva, objašnjeno je na Vladi.

Šuker nas opet zadužuje

Zakon uvodi i institut izjave o fiskalnoj odgovornosti koju ministri, župani, gradonačelnici i načelnici daju godišnje i kojom potvrđuju da su zakonito, namjenski i svrhovito koristili sredstva, te učinkovito i djelotvorno funkcioniranje sustava financijskog upravljanja i kontrole.

U nastavku sjednice odlučeno je da će Vlada ponovno izdati obveznice ovog puta  u iznosu od 4 milijardi kuna, na što je, kao i kod posljednjeg slučaja, ministar financija Ivan Šuker pokušao objasniti da to - nije zaduženje.    

Podmirujemo obveze

"Od ukupnog iznosa od četiri milijarde kuna veći će se dio, 2,65 milijardi kuna utrošiti za otplatu trezorskih zapisa koji na naplatu dospijevaju 25. studenog ove godine, a ostatak za financiranje kratkoročnog duga koji dospijeva na naplatu u prosincu", pokušao je pojasniti ministar Šuker na sjednici Vlade dodajući da će s ovim obveznicama država podmiriti sve svoje obveze u ovoj godini.

Šuker je također naglasio i kako je država ove godine trebala refinancirati 19 milijardi kuna obveza iz prijašnjih godina. Najnovije izdanje državnih obveznica na domaćem tržištu kapitala plasirat će se putem voditelja izdanja, Erste&Steiermarkische bank, Privredne banke, Raiffeisenbank Austria i Zagrebačke banke. 

Biancu Matković razriješili dužnosti u strogoj tajnosti

Bianca Matković više nije državna tajnica. Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice napokon razriješila Matković njene pozicije u Ministarstvu gospodarstva, te se uskoro očekuje njen povratak u Sabor.

Razrješenje su podržali dosadašnji Biancin šef Đuro Popijač, kao i Jadranka Kosor. No, zanimljivo je spomenuti kako razrješenje Biance Matković uopće nije spomenuto u priopćenju sa zatvorenog djela sjednice pa je to novinarima tek nakon sjednice potvrdio ministar gospodarstva Popijač. O razrješenju nije bila informirana ni sama Matković. 

Podsjetimo kako je Kosor nedavno obrazložila kako Matković ne može iz ministarstva gospodarstva dok ne završi poslove. Takav slučaj nije zabilježen kada je i ministarstva gospodarstva odlazio tajnik Leo Begović, a ni Branko Bačić.    

Pročitajte više