Puhovski: HOS-ovci su bili agresori

Foto: FAH,Screenshot: YouTube

MEĐU Hrvatima se već 70-ak godina lome koplja oko ustaša i partizana. Po svemu sudeći, ova tema još će dugo vremena biti intrigantna hrvatskoj javnosti.

Rasprava o HOS-ovom pozdravu izvukla je po tko zna koji put na površinu hrvatske dnevne politike likove i teme koji su odavno već trebali biti u fokusu povjesničara, a ne dnevnih medija.

Ploča HOS-a u Jasenovcu već mjesecima uznemirava javnost i hrvatske političare koji nikako ne mogu odlučiti smeta li im ili ne smeta "Za dom spremni". Ili, da budemo precizniji, ne mogu se odlučiti hoće li im još koji put poslužiti za skupljanje jeftinih političkih bodova. Premijer Andrej Plenković je odlučio da ploči nije mjesto u Jasenovcu pa je ona premještena u obližnju Novsku. Time je Plenković, kako sada izgleda, kupio nešto vremena.

Javna borba za ostanak ustaškog pozdrava koju su poveli neki bivši branitelji i dio javnosti ponovno je skrenula oči svijeta prema Hrvatskoj. O pozdravu "Za dom spremni", Marku Skeji i falsificiranju povijesti pričali su i svjetski mediji.

HOS u Domovinskom ratu

O ulozi HOS-ovih postrojbi u hrvatskom ratu za neovisnost razgovarali smo s političkim analitičarom Žarkom Puhovskim.


"Veoma je jednostavno, HOS je bio stranačka vojska HSP-a. Oni su se vodili onom da je Hrvatska do Zemuna i na području cijele BiH i to ih čini agresorima. Kako na tuđem teritoriju, tako i u unutarnjem. Unutarnji agresori su zato što su u ratu koristili obilježja ustaškog režima: Pavelićeve slike, pozdrave... HOS su dvostruki agresori", kaže on.

"HOS Tuđmanovom voljom nije bio dio Hrvatske vojske, to govori dovoljno", rekao je Puhovski.

Za dom spremni

Što je s pozdravom "Za dom spremni"?

"Za dom spremni je koljački ustaški pozdrav", kaže Puhovski, ali odmah i objašnjava: "Ne znači da su svi koji su ga koristili koljači. Neki od tih ljudi od srca su se borili za Hrvatsku."

Što se tiče ideologije kojom se HOS, prema njegovim riječima, vodio devedesetih, Puhovski smatra da neki pripadnici tadašnjeg HOS-a i danas razmišljaju tako.

"Neki koji su u tome sudjelovali bili su zavedeni, neki su to radili svjesno... Neki to rade i danas. Ovaj Skejo, naprimjer, on i danas propagira te ideje", zaključio je Puhovski.

Pročitajte više