Puhovski: Kreću pritisci obavještajaca Karamarka i Brkića, Gjenero: HDZ može kupiti Pupovca i Radina

Foto: FAH, Index

KARAMARKOVA izjava da će se riješiti Bože Petrova kojeg je nazvao kamenčićem u cipeli i da će vlada opstati, ali da Petrov više neće biti njen dio, danas je izazvala mnoge reakcije. S obzirom na to da se HDZ očito neće odreći Karamarka ni ako Sabor izglasa njegovu smjenu, a da je Božo Petrov najavio da ako Karamarko ne ode iz Vlade oni ne mogu nastaviti suradnju s HDZ-om, sve su izgledniji novi izbori.

Za Index su razvoj događaja komentirali politički analitičari Žarko Puhovski, Davor Gjenero i Ivan Rimac.

Puhovski: Kamarko se junači, ali HDZ nema većinu bez novih izbora

Puhovski smatra da je Karamarkova izjava junačenje. "On samog sebe želi osokoliti. Moguća su tri scenarija da se Karamarko održi u vladi. Prvi je da Petrov i Most odustanu od svog stava, što vjerojatno neće. Drugi je da SDP i Most ne dobiju većinu Saboru za interpelaciju što bi vjerojatno dovelo do toga da Petrov odluči da Most izlazi iz vlade. U svakom od tih scenarija nije jasno kako bi Karamarko mogao imati većinu bez novih izbora.


Smatra da čvrst stav Mosta ima jednostavno objašnjenje. "Oni to rade očajnički. Oni su na trećini podrške od trenutka izbora i ovo im je zadnja šansa da pokažu da su bar dio onoga što su obećali stvarno i mislili jer se to do sada nije baš moglo vidjeti, dapače, vidjelo se obrnuto. Ovo je zadnji pokušaj da poprave imidž računajući na to da izbori ne mogu biti prije jeseni, naravno ako se konstituira Ustavni sud. Pokušavaju se postaviti kao brana, da se najblaže izrazim, nekorektnom postupanju HDZ-a i njegovog predsjednika", kaže za Index Puhovski koji misli da iza HDZ-ovih samouvjerenih izjava ne stoji ništa konkretno.

HDZ je jedina stranka koju vode dva obavještajca

"Oni ne daju takve izjave jer nešto znaju, nego zato što ništa ne znaju. To je tipično ponašanje, kao zviždanje kroz šumu da bi se ohrabrilo. Međutim, realno govoreći, mislim da su šanse 50-50 posto, koliko god se sada čini da je većina protiv Karamarka. Nemojmo zaboraviti, HDZ je jedina stranka za koju sam ikad čuo, osim Komunističke partije Sovjetskog saveza, kojoj su na čelu dvojica ljudi iz obavještajnog miljea i to upozorava na mogućnost da počnu kolati i neki dokumenti i da krenu razni pritisci da se ta većina oslabi. Tim više zato što su očito u HDZ-u zaključili da im je sigurnije ostati uz Karamarka ostati do daljnjega, odnosno da im je čak draži od vlasti", smatra Puhovski i dodaje da, ako Karamarko padne, HDZ ne može više natrag nego mora ići na izbore.


"HDZ može još pokušati rušiti vladu iz parlamenta, ali ne vjerujem da je to moguće. Jedino mi se izglednim čine novi izbori jer se HDZ u ovom trenutku očito neće odreći Karamarka, njima treba još sigurno nekoliko mjeseci do godinu dana da shvate da je Karamarko politički mrtvac i to je jasno svima osim HDZ-ovaca", ocjenjuje Puhovski za Index.

Gjenero: Nisu dobri ni prijevremeni izbori ni preslagivanje

Gjenero za Index kaže da je nemoguće je ocjenjivati što se događa iza političkih kulisa, ali nije dobro da se uspostavlja administracija koja ne proizilazi iz jasne biračke političke volje.

"Ne kažem da nije moguće uspostaviti takvu većinu nekakvim preslagivanjem, ali takva većina ne može biti efikasna niti održiva. Istina je, s druge strane, i to da trenutno nemamo preduvjete za raspisivanje novih izbora, prije toga treba konsolidirati Ustavni sud. Mi smo u svojevrsnoj lose-lose poziciji. Nije dobro ni da idemo na prijevremene izbore ni da se, mimo biračke volje, preslaguje većina", smatra Gjenero.

Odlučnost Mosta u rušenju Karamarka vidi kao njihovo političko neiskustvo, ako su mislili da time neće srušiti vladu. "Čini se da su ušli u političku borbu bez da su imali unaprijed definirane scenarije. Išli su politikom korak po korak ispitujući koliko daleko mogu ići u političkom pritisku, ocjenjuje Gjenero.


Misli da HDZ neće uspjeti pridobiti većinu Mostovaca. "Oni mogu dobiti trojicu Mostovih zastupnika. Postavlja se pitanje je li HDZ-u prvotni cilj koncentrirati se na očuvanje Karamarka u vladi ili odmah preslagivati vladu. Ako žele očuvati Karamarka u vladi onda mi se to čini kao vrlo lako dosežan cilj. Naime, jedna je stvar interpelacija, a druga je stvar imenovanje nove vlade. Kod interpelacije teret uspostavljanja većine je na predlagaču, odnosno na opoziciji koja mora okupiti 76 zastupnika. Ako oni sad imaju oko 80 vjerojatnih glasova, veliko je pitanje može li se 80 vjerojatnih pretočiti u 76 sigurnih", kaže Gjenero za Index i dodaje kako bi HDZ mogao spriječiti interpelaciju.

HDZ bi mogao kupiti Pupovca i Radina?

"HDZ ima velik manevarski prostor pridobivanjem pojedinih interesnih skupina promjenom njihove fiskalne pozicije. Dovoljno je da HDZ odluči isplatiti Srpskom narodnom vijeću onaj novac koji je svake godine dobivao od Milanovićeve vlade iz budžetske pričuve Gospodin Pupovac nastupa uvrijeđeno, ali on mora isplatiti 50 plaća ljudima zaposlenim u Srpskom narodnom vijeću. Ista stvar je i s promjenom odnosa prema talijanskom listu La Voce del Popolo. To ne bi dovelo da manjinci glasuju Karamarka, ali je to sasvim dovoljno da ne dođu taj dan u Sabor. Nije problem spriječiti uspostavljanje 76 glasova, ali to je samo odlaganje pravog problema", uvjeren je Gjenero.

"Karamarko je u teškoj političkoj poziciji, no zanimljivo je da osim Andreja Plenkovića nitko na njihovoj izbornoj konvenciji nije tematizirao pitanje njegova položaja. Budući da se konvencija događala upravo u trenutku kad je kriza izbila, bilo je za očekivati da će se raspravljati i o tome. Ono što je velik Karamarkov problem je to što dominantna većina javnosti Karamarkov slučaj kao krimen", rekao je Indexu Gjenero.


Nastavak suradnje Mosta i HDZ-a ne čini mu se izglednim. "Meni se to čini prilično nevjerojatnim jer očito da je Most definirao svoj uvjet nastavka suradnje isključivanjem Karamarka iz vlade. Dakle, ne čini mi se vjerojatnim da će Karamarko biti opozvan u Saboru, ali to bi onda značilo da četvero ministara i jedan potpredsjednik Vlade podnose ostavku. To je uvod u parlamentarnu krizu", jasan je Gjenero.

Rimac: Karamarko je otkrio karte, Karamarko radi baš ono što mu je Petrov rekao da ne pokušava

Političkom analitičaru Ivanu Rimcu čini se da je Karamarko ovom izjavom otkrio karte. "Mislim da je Tomislav Karamarko time otkrio strategiju kojom će djelovati do trenutka glasanja u Saboru. Ono što je Petrov samo načelno rekao da HDZ ne treba pokušavati napraviti, pridobiti njihove zastupnike, Karamarko upravo to naveo kao svoje osnovno djelovanje. HDZ će pokušati pridobiti što je više moguće zastupnika Mosta da glasa za Karamarka, protiv mišljenja Bože Petrova s ciljem da u prvom redu preuzme Most, a da izolira Božu Petrova", smatra Rimac.

"U vrijeme pregovora o formiranju kolacije koja će doći na vlast Most je bio u optimizmu i zaletu, što više nije slučaj danas. Iluzije su izgubljene, rejting je izgubljen i političko održanje je ključni moment oko kojeg se Most sada koncipira u svojim nastupima. Božo Petrov vidi da je to političko održanje moguće kroz čuvanje principijelnosti za razliku možda od nekih članova Mosta koji će smatrati da je važnije održati se u poziciji koju obnašaju.

Na glasanju o Karamarku otkrit će se i sudbina Mosta?

Moja procjena je da postoji mogućnost da glasanje protiv Tomislava Karamarka ipak završi u njegovu korist zbog jedne tehničke manjkavosti. Rušenje vlade i raspisivanje novih izbora u ovom trenutku moglo bi značiti da su ovi zastupnici bili na toj dužnosti manje od šest mjeseci što ih donekle invalidira u pogledu post-mandatnih privilegija. Vlada bi početkom srpnja mogla pasti na nečem banalnom", analizira Rimac za Index.


"Interpelacija je sigurno test za HDZ da vide s kime eventualno mogu formirati vladu, odnosno napraviti rekonstrukciju vlade. Po modalitetu da takvi zastupnici prelaze u Bandićev saborski klub, onda je scenarij da, ako Karamarko prođe neokrznut u interpelacije, s Bandićem formira novu vladu.

Zasad je ishod interpelacije neizvjestan. HDZ se vrlo žestoko bori da osigura potrebnu većinu za neizglasavanje povjerenja Karamarku traženjem pojedinačnih prebjega i onih koji će napustiti Most. Potrebno je barem pola Mosta. Pitanje je hoće li Most, ako im uspije izvesti taj puč u vladi, uspjeti vratiti one koji su se izdvojili iz Mosta, kao što je Petrina, Kovačić i drugi i hoće li se Most na taj način revitalizirati ili će se na glasanju o Karamarku raspasti", zaključuje Rimac.



 

Pročitajte više