PUHOVSKI O VELIKOM OBRATU "Nova većina neće izdržati, izbori će biti na jesen"

Foto: FaH

NAKON velikog obrata u HNS-u, koji je večeras odlučio spasiti Plenkovićevu vladu, popričali smo s neovisnim političkim analitičarom Žarkom Puhovskim, koji nam je odmah na početku razgovora rekao kako nije očekivao ovakav rasplet situacije, ali ga nitko razuman ipak nije mogao isključiti.

"Još jučer se znalo da stvar nije posve gotova. Ono što je tu bitno naglasiti je da nikoga ne zanima HNS, ali su svi zainteresirani za njihove ruke u parlamentu. Treba uočiti da je jučer i danas isti broj ruku u Saboru za HDZ-ovu vladu. Prema tome, HNS se ovako ili onako raspada, Plenković će dobiti novih pet ruku, izgubit će tri od ekstremne desnice, dakle neto je plus 2 - što nije naročito pouzdano. Opet nema ozbiljne većine", rekao nam je Puhovski.

"Ipak, Hrvatska se večeras riješila jedne stranke, pa sad kad bi krenuli tim tempom, da otpada po jedna mjesečno...", rekao je Puhovski kroz smijeh, pa nešto ozbiljnijim tonom dodao: "HNS je stranka koja je svašta prošla, imala je i značajnih trenutaka, a sada će pasti na 0,5 posto podrške. No, puno je važnije reći da je ovime Plenković zapravo dodatno oslabljen, jer desnica ga napada zbog koketiranja s HNS-om, tako da nitko ne može reći da je on sada u boljoj poziciji nego što je bio. Sada mu je prošlo ovo s HNS-om, ali on ne može računati s ozbiljnom većinom. Plenković će sada uspjeti progurati nove ministre, ali do većih promjena neće doći jer je to većina koja neće izdržati ni godinu dana. Ovo danas nas je samo spasilo od izbora u srpnju".

"Očekujem izbore na jesen"


"Pitanje je kako će se sada u parlamentu ponašati ostali HNS-ovci u parlamentu, oni će se vjerojatno povezati s opozicijom odnosno SDP-om, jer su tako u konačnici i ušli u Sabor", rekao nam je Puhovski, koji i dalje smatra da će do prijevremenih izbora doći na jesen.

"Da, očekujem izbore na jesen. Naime, Plenković sad ima većinu za jednu stvar, izbor novih ministara i nakon toga mu neko vrijeme neće trebati natpolovična većina, ali prije ili kasnije će doći do sukoba. Pupovac je pod pritiskom pod kakvim prije nije bio, Radin je danas isto tako dao do znanja da će još nešto tražiti, Lovrinović je rekao da se neće preslagivati, tih 76 ruku i dalje nije nipošto sigurno", smatra Puhovski.

"Plenković se ponaša kao da izbori neće biti do kraja godine, a to ipak nije samo njegova odluka. On misli da sukob s radikalnom desnicom može odgađati još tri godine, a to mi se čini kao vrlo nerealističan scenarij. Ovime se daje i desnici i SDP-u vremena da se ustroje, a lako je moguće da se pokaže da je razlika između SDP-a i HDZ-a ona koji bi mogla dobiti desnica na izborima, pri čemu je jasno da desnica neće glasove uzimati SDP-u, nego HDZ-u", zaključio je Puhovski.

Pročitajte više