Puhovski: Stanje ljudskih prava u ovoj godini nešto bolje nego u prijašnjoj

STANJE ljudskih prava u Hrvatskoj u ovoj se godini postupno popravljalo u odnosu na prošlu godinu, izjavio je danas predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) Žarko Puhovski prigodom dodjele godišnjih nagrada HHOa za promicanje i zaštitu ljudskih prava.

"Nakon prošlogodišnjeg zastoja ove se godine stanje ljudskih prava mukotrpno i lagano pokrenulo u pozitivnom pravcu pa je sada opet oko nule", rekao je Puhovski u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Dodao je da su pomaci učinjeni po pitanju privredne situacije i socijalnih prava (smanjenje nezaposlenosti) te zakonske regulative (donošenje zakona o pravu na informiranje, odluka Ustavnog suda o ukidanju izmjena Kaznenog zakona). Polako se, tvrdi Puhovski, poboljšavaju prava povratnika, unatoč očitom otporu "nerijetko povezanim s funkcijama u ministarstvima".

Kao primjere koji odražavaju loše stanje ljudskih prava naveo je pritiske na izbjegle Hrvate iz BiH koji borave na kninskom području, kašnjenje s povratkom otuđene imovine, te prekoračenje rokova za izbor Programskog vijeća HRT-a.

HHO od novoizabrane vlasti očekuje normalizaciju odnosa u državi i reakciju na kršenje ljudskih prava.

"Od nove vlasti očekujemo promjene, da nauči nešto od prošle vlasti koja je u pogledu ljudskih prava bila smušena i odnosila se neutralno, a posebno od prve vlasti koja je deset godina vladavine eksplicitno bila negativno određena prema zaštiti ljudskih prava", rekao je Puhovski.

Do 1. prosinca HHO-u se za pomoć obratilo 1.607 osoba, slično kao prošle godine, a najviše su se žalili na neučinkovitost sudstva i državnih institucija, posebno zbog kašnjenja u donošenju odluka. Zabrinjavajuće je i stanje u odnosu države i društva prema Romima, te u jačanju organiziranog kriminala, kazao je Puhovski.

Nagradu "Joško Kulušić" za doprinos u zaštiti ljudskih prava na području medijskog djelovanja HHO je uručio novinaru "Novog lista" Radi Dragojeviću, te po prvi put i glazbenicima, rock skupini "Hladno pivo".

Za doprinos u promicanju međureligijskog dijaloga "Mašović-Nikolić-Vincetić" dobio je isusovački svećenik don Martin Sentić.

HHO nije uručio godišnju nagradu "Miko Tripalo" koja se dodjeljuje državnim dužnosnicima i političarima za konkretan doprinos u promicanju i zaštiti ljudskih prava izvan profesionalne dužnosti, jer se, kaže Puhovski, nitko od njih po tome nije istaknuo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.