Puhovski: Sud je odlučio da se zločin dogodio na Brijunima

AMNESTY INTERNATIONAL je u priopćenju zaključio kako je osuđujuća presuda Anti Gotovini i Mladenu Markaču za zločine protiv čovječnosti "snažna pobjeda žrtava rata u Hrvatskoj".

"Ova presuda je prvi korak prema istini i pravdi za mnoge žrtve zločina počinjenih tijekom 'Operacije Oluja' 1995. godine u Hrvatskoj", rekla je direktorica Amnesty Internationala za Europu i centralnu Aziju Nicola Duckworth.

"Šeks još nije procesuiran"

"To pokazuje da međunarodnom pravu ne mogu izbjeći niti najviše rangirani izvršitelji", dodala je Duckworth. Podsjetili su i na posljednje izvješće AI-ja "Iza zida šutnje: Procesuiranje ratnih zločina u Hrvatskoj" u kojem su "dokumentirali kako je pravosuđe u Hrvatskoj sporo i selektivno i više od 15 godina nakon završetka rata". Dodali su i kako nedostatak političke volje za rješavanjem pitanja iz ratnog vremena sprječava da mnoge žrtve dožive pravdu i istinu te zatraže odštetu.

Napominju da će ovim tempom hrvatskog pravosuđa neki zločini biti procesuirani tek za 30 godina. "Visokorangirani hrvatski političari, uključujući i potpredsjednika parlamenta Vladimira Šeksa, još se nisu suočili sa istragom", pišu iz AI-ja. Dodaju da lokalni sudovi ne štite svjedoke, a spominju slučaj iz 2000. godine kada je ubijen Milan Levar, potencijalni svjedok Haškog suda, te da taj slučaj još nije riješen.

"Brine stav Katoličke crkve"


"Međunarodna zajednica mora tražiti da Hrvatska istraži i procesuira stotine zaostalih slučajeva kako bi žrtvama dali pravdu, istinu i odštetu", pišu iz AI-ja i dodaju kako hrvatskim ratnim žrtvama pravda mora biti ispunjena. "Samo je limitirani broj nižerangiranih zločinaca dovedeno pred lice pravde za zločine počinjene u akciji Oluja", zaključuju iz AI-ja.

Predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava koji se zalaže za to da se procesuiraju zločini nad Srbima Zoran Pusić u izjavi za Tanjug rekao je kako je presuda našim generalima očekivana. "Razočaranje hrvatske javnosti zbog visokih kazni koje su im izrečene posljedica je navijačkog i pristranog novinarstva koje je širilo lažnu nadu da oni mogu biti blago kažnjeni", ocijenio je Pusić dodajući kako se građanima cijelo vrijeme prikazuju stvari s aspekta obrane kao da je to jedini izvor informacija.

"Najviše zabrinjava navijački stav dobrog dijela medija i obmanjivanje javnosti, jer su oni sada šokirani, a brine i stav Katoličke crkve koja bi morala reći koju riječ o velikom broju žrtava, pogotovo što se nakon Oluje dogodio velik broj ubojstava i krajnje nekršćanskih postupaka koje je netko napravio, a nije odgovarao”, kaže Pusić čiji je zaključak da je haškog suđenja ne bi niti bilo da je Hrvatska procesuirala izvršitelje i nalogodavce zločina.

Puhovski: Ispada da se zločin dogodio na Brijunima

"Nakon ove presude ispada da se zločin dogodio na Brijunima", rekao je bivši predsjednik HHO-a Žarko Puhovski, ujedno i svjedok Tužiteljstva u Haškom procesu protiv Gotovine, Markača i Čermaka. Ovaj zaključak Puhovski je izvukao iz činjenice da je transkript brijunskog sastanka jedini dokaz na kojem se temelji teza o udruženom zločinačkom pothvatu, kao i iz činjenice da je Čermak oslobođen samo zato što nije bio na tom sastanku.

"Tijekom cijelog procesa mi se činilo da je baš optužnica prema Gotovini najslabija karika. A baš je on dobio najveću kaznu. S druge strane, najjače dokaze je Tužiteljstvo imalo protiv Čermaka, a on je oslobođen", kaže Puhovski te zaključuje kako je zabrinjavajuće što je sud zaključio da je vlast zloupotrijebljena na svim razinama, od političke do vojne.

Pročitajte više