Pukanić: Nisam mogao reći policiji gdje sam i kada razgovarao s Gotovinom

IVO PUKANIĆ, autor intervjua s generalom i haškim optuženikom Antom Gotovinom objavljenim u tjedniku Nacional, izjavio je danas nakon razgovora u policiji da nije otkrio gdje je i kada razgovarao s Gotovinom.

Pukanić je u podne došao u Ravnateljstvo policije, a nakon jednosatnog obavijesnog razgovora novinarima je prepričao kako je načelniku Odjela Općeg kriminaliteta Gojku Markoviću i njegovom pomoćniku rekao da ne može odgovoriti na pitanja gdje je i kada razgovarao s generalom Gotovinom i tko mu je pritom pomogao.

Kaže da se pozvao na Zakon o informiranju koji mu, kao novinaru, dopušta da ne otkrije svoj izvor informacija i način na koji je do njih došao.

"Rekao sam im da je tom razgovoru bilo nazočno nekoliko svjedoka", kazao je Pukanić. Dodao je da mu policajci nisu rekli da bi prema njemu mogle biti primijenjene bilo kakve sankcije.

Kaže da policija ne sumnja u autentičnost intervjua koju su, kako je rekao, Reutersu i Hini potvrdili i Gotovinini odvjetnici.

Policiji je, kaže, prenio i Gotovini pozdrav.

"Gotovina je znao da će me pozvati na obavijesni razgovor i poručio im je da s njime neće imati nikakvog problema".

Pukanić je ponovio je kako Gotovina smatra da je "najbolje za sve da dođe u Zagreb i da mu se da status osumnjičenika", te da ga ne treba uhićivati.

Ako se i nakon razgovora s haškim istražiteljima u Zagrebu ostane kod optužnice Gotovina je spreman otići u Haag, kazao je Pukanić.

Upitan za komentar informacija da mu je Ured predsjednika Republike pomogao pri uspostavi kontakta s Gotovinom, odgovorio je da su to "gluposti" i da jedino on može Uredu Predsjednika pomoći da dođe u kontakt s Gotovinom, a ne obrnuto.

Dodao je da mu u policiji nisu rekli hoće li ga ponovno zvati na razgovor. "Smatram da za to nema ni potrebe jer sve što sam imao za reći rekao sam u svojim novinama, a isto tako i general Gotovina", rekao je.

Ocijenio je da se Gotovinin slučaj uz političku volju i prestanak političke manipulacije može riješiti, a general kao slobodan čovjek šetati Zagrebom, u roku mjesec dana.

Po Pukanićevim riječima i sam general Gotovina smatra da je žrtva političke manipulacije, kako 1998. tako i sada.

Novinar i vlasnik Nacionala na kraju je rekao kako mu policija nije ponudila nagradu za informaciju gdje je Gotovina.

Odvjetnik potvrdio autentičnost Gotovininog intervjua

Marijan Pedešić, odvjetnik generala Ante Gotovine kojeg je Haški sud optužio za ratne zločine, potvrdio je u utorak Hini autentičnost intervjua s generalom Gotovinom objavljenog u najnovijem broju tjednika Nacional.

"Intervju je autentičan", rekao je Pedišić.


Generalov odvjetnik u kratkoj je izjavi izrazio nadu da će "intervju pridonijeti razrješenju situacije s Gotovinom", koji je u bijegu otkako je Haški sud (ICTY) u lipnju 2001. protiv njega podigao optužnicu.

Intervju novinaru i vlasniku Nacionala, Ivi Pukaniću, prvi je Gotovinin istup u javnosti u dvije godine skrivanja od potjernice ICTY-a i Interpola.

Ivo Pukanić, autor intervjua s generalom Gotovinom, pozvan je danas u 12 sati na obavijesni razgovor u Ravnateljstvo policije u Ilici 335, nakon čega će dati izjavu za novinare, potvrđeno je Hini iz uredništva Nacionala.

Pročitajte više