Pukovnik Vojske SCG Branković: navodi tjeralice nisu točni

Pukovnik Vojske Srbije i Crne Gore Čedomir Branković, uhićen nedavno u Bugarskoj na temelju tjeralice koju je za njim putem Interpola raspisala Hrvatska, tvrdi da nikad ranije nije čuo da se protiv njega vodi istraga i da je za njim raspisana tjeralica, te da navodi tjeralice nisu točni.

Branković je novinarima u četvrtak u sjedištu 211. oklopne brigade Vojske SCG u Nišu rekao da mu, iako je bio dostupan, "nikakav sudski poziv nije uručen, niti je to pokušano".

Kako prenosi beogradski Radio B92, upitan bi li se odazvao sudskom pozivu hrvatskog pravosuđa, Branković je kazao da "klima još uvijek nije takva da bi suđenje bilo pošteno i korektno". Dodao je da navodi iz tjeralice nemaju nikakve veze s jedinicom u kojoj je bio u Hrvatskoj.

"Te 1991. godine ja sam bio legalni pripadnik jedine legalne oružane sile na teritoriju tadašnje SFRJ. Čak i tih nekoliko navoda nije točno, jer jedinica kojom sam ja zaista zapovijedao nikad nije sudjelovala u borbama, jer je 29. rujna 1991. godine padom bjelovarske kasarne, 265. mehanizirana brigada pala u ruke tadašnje paravojske, Zbora narodne garde, pri čemu je nekoliko zarobljenih pripadnika te jedinice brutalno ubijeno, za šta nitko nikad u Hrvatskoj nije odgovarao", kazao je Branković novinarima.

Branković je odlukom bugarskog suda oslobođen i vraćen u zemlju zbog diplomatskog imuniteta koji je u trenutku uhićenja uživao kao član izaslanstva Vojske SCG koje je prošloga tjedna službeno boravilo u Bugarskoj.

Tjeralica za Brankovićem raspisana je na zahtjev Županijskog suda u Sisku, zbog sumnje da je 1991. počinio ratni zločin na teritoriju općine Novska. Branković je osumnjičen da je 18. kolovoza, kao zapovjednik Oklopnog bataljona 265. motorizirane brigade JNA, zajedno s još 31 osobom, napao 21 naselje na području Novske. U napadu je poginulo 13 civila, a minirano je i opljačkano nekoliko katoličkih crkava i brojne kuće.

(Hina) xtta ybs

Pročitajte više