PULA: ODBOR ZA REFERENDUM SE NADA DA ĆE NOVA VLADA ŠTITITI JAVNI INTERES

Predsjednik Odbora za referendum protiv rasprodaje istarskog zemljišta Nenad Klapčić izrazio je danas nadu da će Vlada Ive Sanadera uspješno štititi javni interes i da neće kao prošla "dozvoliti povrede zakona i javnog morala na razne načine kao što se to dogodilo naknadnom prenamjenom zemljišta na području Barbarige i Dragonere".

Prema njegovim riječima upravo je naknadna prenamjena zemljišta išla u prilog investitoru pa zemljište koje je investitor kupio za 5-7 eura po metru četvornom, sada vrijedi višestruko više.

"Odluke županijske skupštine o prenamjeni zemljišta istarski župan nikada nije opozvao iako je to bila njegova zakonska dužnost i obveza. To dokazuje da je u tom poslu imao osobne interese", ustvrdio je Klapčić na konfererenciji za novinare.

Optužio je župana Ivana Jakovčića da je osobno odgovoran što su njegovim postupcima "javni prihodi oštećeni za više od 1,3 milijarde kuna"." Tim sredstvima u Istri se moglo izgraditi četiri potpuno nove bolnice", dodao je.

Ako bi nova Vlada, nastavio je Klapčić, nastavila s istarskim zemljištem postupati kao prethodna oslanjajući se na župana kao "lokalnog špekulanta zemljištem", Odbor za referendum će zaključiti kako zapravo "nema ni kvadratnog metra obale koji nisu zaposjeli strani investitori koji sjedištima svojih tvrtki izvan Hrvatske prodaju ili iznajmljuju apartmane i vile, a profit ne ostaje u Hrvatskoj".

Stoga se Nenad Klapčić u ime Odbora upitao zašto su Istrani u posljednjih 30 godina ulagali u svoje kuće i apartmane za turiste ako im župan u Istru dovodi konkurenciju koja svojom snagom izbacuje lokalno stanoviništvo iz mogućnosti zarade.

Konferenciji za novinare Odbora za referendum nazočio je i Mauro Ivančić, predsjednik Liberalne stranke Istarske županije koja je od samog početka poduprla aktivnosti Odbora.

(Hina) dspo ln

Pročitajte više