Pula- počeo 25. međunarodni Etno festival

Nastupom Tamburaškog orkestra HRTa pod ravnanjem dirigenta Siniše Leopolda večeras je u Malom rimskom kazalištu u Puli svečano otvoren 25. jubilarni međunarodni Etno festival Europske radiotelevizijske unije.

Ove godine festival je okupio izvođače i predstavnike javnih radijskih postaja iz Belgije, Bjelorusije, Češke, Danske, Finske, Norveške Njemačke, Poljske Rumunjske, Rusije, Slovačke, Slovenije, Švicarske, Ujedinjenog Kraljevstva, Ukrajine i Hrvatske. Etno festival Europske radiotelevizijske unije održava se svake godine u drugoj državi, a ove je godine Pula dobila čast da u ime Hrvatske bude domaćin izvođačima iz 15 europskih zemalja.

Otvarajući međunarodni glazbeni festival pomoćnik ministra kulture Srećko Šestan rekao je kako ova manifestacija povezuje različite narodnosne kulture iz cijele Europe, njegujući različitost dijaloga kao značajku koja pridonosi međusobnom upoznavanju posebnosti nacionalnih vrednota.

Izrazio je uvjerenje kako će Hrvatska, a posebno Pula kao grad glazbenika pružiti nadahnuto ozračje svim sudionicima festivala.

Ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Mirko Galić smatra pak ovu manifestaciju jednim od najznačajnijih čimbenika za interakciju i integraciju kulturalnih vrijednosti u Europi i šire. Upravo zbog toga, dodao je, od posebne je važnosti što se ta trodnevna manifestacije ove godine održava upravo u Istri koja je poznata po tome što njeguje multikulturalnost i multietničnost.

U ime domaćina sudionicima festivala obratio se gradonačelnik Pule Luciano Delbianco koji je izrazio vjeru kako će sudionici međunarodnog Etno festivala družeći se uz svakome razumljiv jezik glazbe, razvijati nove oblike suradnje među europskim državama.

Nakon svečanog otvaranja predstavljen je istarski glazbeni projekt "Istra evolution" Livija Morosina i Darija Marušića. Potom su se publici predstavili članovi folklornog orkestra slovačkog, ukrajinskog i švicarskog radija.

(Hina) xdspo yvkn

Pročitajte više