Pula: Sumnja se da je osam osoba zaraženo trihinelom

U PULSKU Opću bolnicu primljena su četiri bolesnika s klinički izraženim znakovima trihinele, još je dvoje Puljana zadržano na promatranju u dnevnoj bolnici, a dvije su osobe pod ambulantnim nadzorom, priopćeno je iz Zaraznog odjela Opće bolnice.

Po riječima voditelja Odjela dr. Edija Terlevića "može se sa sigurnošću tvrditi da je riječ o trihineli jer su u više od dva slučaja izraženi karakteristični klinički i epidemiološki simptomi". Dodao je kako nema razloga za paniku te kako su svi do sada zaraženi kazali da su jeli "Marvikove" polusušene slavonske kobasice u prva dva tjedna listopada.

Voditeljica Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije dr. Vlasta Skopljak izvijestila je novinare kako su rezultati na trihinelozu uzorkovanih svinjskih polusuhih proizvoda iz dviju prodavaonica u kojima su zatečene kobasice negativni. Međutim, dodala je, uzorkovani su proizvodi koji su zatečeni u petak, 5. studeonga, u tim trgovinama.

"Očekivalo se da će rezultati biti negativni jer meso kojim su se ljudi zarazili najvjerojatnije je konzumirano u prvih 15 dana listopada", istaknula je dr. Vlasta Skopljak. Kazala je kako su još šest novih uzoraka kobasica koji su građani donijeli u Epidemiološku službu poslani u Hrvatski zavod za javno zdravstvo u Zagreb, a nalazi se očekuju za dva do tri dana.

(Hina) xdspo ydd
S

Pročitajte više