Pula: Udruga za zaštitu prava bolesnika o trihinelozi

PREDSJEDNICA Udruge za zaštitu i promicanje prava bolesnika iz Pule dr. Branka Butorac izjavila je danas da će Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva dati na uvid dokumentaciju, koja nema obilježja državne tajne, o prošlogodišnjoj epidemiji trihineloze u Istarskoj županiji.

Izvijestila je da se vodstvo Udruge sastalo jučer u Zagrebu s ministrom poljoprivrede Božidarom Pankretićem, kad je najavljeno da će Ministarstvo u saborsku proceduru uskoro predložiti zakon o hrani i tako učiniti kvalitetan pomak u tom području.

Branka Butorac rekla je da je u razgovoru ministar Pankretić još jednom izrazio žaljenje zbog događaja u listopadu prošle godine i posljedica za zdravlje 151 zaražene osobe u Istri. "Na žalost, nije prihvaćen prijedlog Udruge da se osnuje zajedničko povjerenstvo, ali je iskazana spremnost za daljnjom suradnjom s Udrugom o svim pitanjima iz područja rada tog ministarstva", dodala je.

"Ministarstvo u ovom trenutku ne priznaje svoju krivnju u slučaju epidemije trihineloze u Istri pa nije spremno razgovarati o bilo kakvoj nagodbi. No, kako je u tijeku sudski postupak u kojem je jedna od tuženih strana za epidemiju trihineloze u Istri i to ministarstvo, čekat će se ishod suđenja", kazala je dr. Butorac.

Pročitajte više