Pula: Vlatko Nuić o "slučaju Joras´"

ŽUPANIJSKI državni odvjetnik Vlatko Nuić na današnjoj je konferenciji za novinare u Puli izrazio nezadovoljstvo zbog pridavanja prevelike pozornosti u javnosti Jošku Jorasu iz Mlina, sela uz hrvatskoslovenski granični prijelaz Plovaniju, koji osporava suverenost Republike Hrvatske.

Osvrnuvši se na nedavno rješenje prekršajnog suca u Umagu Vladimira Vidovića po kojem je Joško Joras ponovno kažnjen za prekršaj i u kojem sudac sudac smatra da je Joras počinio kažnjivo djelo povrjede ugleda hrvatske države i veleizdaje, Nuić je naglasio kako je na današnjem kolegiju u Županijskom državnom odvjetništvu u Puli zaključeno kako nema elemenata kažnjivih djela, nego da su Jorasova djela prekršajne naravi.

Nuić je podsjetio kako je 4. rujna prošle godine Općinsko državno odvjetništvo u Bujama već odbacilo prijavu suca Vidovića protiv Jorasa za povrjedu ugleda Republike Hrvatske.

´To što Joras misli da mu se kuća nalazi u Sloveniji isto tako može smatrati da mu se kuća nalazi u Americi ili na Marsu. To je njegovo osobno mišljenje, a stvarnost je da se Jorasova nekretnina nalazi na hrvatskom području gdje vrijede hrvatski zakoni koji se moraju poštovati´, ustvrdio je Nuić. Dodao je kako u Županijskom državnom odvjetništvu drže da su svi Jorasovi postupci prekršajne naravi te da valja znati kako bez obzira na to koliko puta bio ponovljen, prekršaj ne može prerasti u kažnjivo djelo.

Po njegovim riječima to se odvjetništvo nema vremena baviti Jorasom jer radi na dva teška ubojstva što su se u Istri dogodila zadnjih dana; ubojstvo na Silvestrovo u Dajli kod Umaga i ubojstvo koje se dogodilo na Badnjak u Vrsaru . No poručio je kako će državno odvjetništvo goniti svakog tko počini kažnjivo djelo bez obzira, kako je rekao, ´na bilo čiju intervenciju´. Dodao je da isto tako nikoga neće goniti za nešto što nije počinio bez obzira na to čiji bi to bio interes.

Nuić je izrazio nezadovoljstvo odugovlačenjem suđenja u ´slučaju Herak´ jer su, po njegovim riječima, potrošena čak 33 raspravna dana za dva kažnjiva djela a da nije počela ozbiljna sudska rasprava. ´Optužnica je posve zakonita i dokazana, a sud je primjenom svojih zakonitih prava, mogućnosti pa i kazni obvezan osigurati nazočnost svih sudionika u raspravi. Mi na to ne možemo utjecati´, zaključio je županijski državni odvjetnik Vlatko Nuić.

Pročitajte više