Pula: Županijsko poglavarstvo razmatralo turistička kretanja u Istri

ČLAN poglavarstva Istarske županije zadužen za turizam Veljko Ostojić na današnjoj je sjednici istaknuo kako je u prvih sedam mjeseci ove godine Istri boravilo 1.476.038 gostiju, što je svega jedan posto više nego lani odnosno 6,5 posto više u odnosu na 2002. godinu.

Od ukupnog broja turista čak 1.366.743 gosta bili su stranci među kojima su najbrojniji bili Nijemci i to 319.813 osoba što je tri posto više nego lani. U tom razdoblju u Istarskoj županiji je ostvareno 8.997.495 noćenja što je također jedan posto manje nego lani te jedan posto više nego u 2002. godini.

Prema Ostojićevim riječima u Istri trenutačno boravi 154.890 turista od čega 149.900 inozemnih te 4.991 domaćih što je četiri posto više nego lani te 15 posto više u odnosu na 2002. godinu.

Na području turističke zajednice grada Rovinja ostvareno je najviše noćenja i to 1.313.904 noćenja ili 14,6 posto svih noćenja ostvarenih u Istri.

Uočene trendove povećanja broja dolazaka i smanjenja noćenja odnosno sve kraćeg boravka gostiju u Istri možemo protumačiti kao posljedicu recesije u emitivnim zemljama zapadne Europe te značajnog povećanja cijena u našim turističkim destinacijama" - istaknuo je Veljko Ostojić. Dodao je kako je povećanje broja domaćih gostiju djelom uzrokovano i najavom inspekcijskih nadzora na terenu što je potaknulo veći broj prijava boravka gostiju i plaćanja boravišne pristojbe.

U nastavku današnje sjednice Županijskog poglavarstva načelnik istarske Policijske uprave Loris Kozlevac ustvrdio je da tijekom turističke sezone nije zabilježen niti jedan događaj koji bi svojim posljedicama i intenzitetom ugrozio sigurnost građana, pa tako i turista i njihove imovine.

(Hina) dspo ydm

Pročitajte više