Puljkov savjetnik nudi rješenje: DP bi se trebao dogovoriti s SDP-om i Možemo

Foto: FaH

Ivica Relković, politički analitičar i savjetnik splitskog gradonačelnika Ivice Puljka i njegove stranke Centar, objavio je svoju analizu izbora na stranici kandidat.hr. Nudi svoje rješenje i argumentaciju zašto bi se Penava na čelu DP-a trebao dogovoriti s Možemo i SDP-om i formirati anti-HDZ-ovu koaliciju.

U uvodu kritizira "dominantni narativ da je još jedna vlada s HDZ-om i Plenkovićem na čelu maltene gotova stvar" te ističe da utrka za sastavljanje nove vlade nipošto nije gotova, a kamoli pri kraju, već upravo suprotno - da prava borba za formiranje saborske većine nije ni počela.

"HDZ nije pobijedio, pobjednik je trebao osvojiti 76 mandata"

"HDZ sa svojim koalicijskim partnerima nije pobijedio na parlamentarnim izborima. Oni nisu osvojili ni pobjednički broj mandata, a još manje pobjednički broj glasova koji bi im u pluralizmu davao ikakvo pravo na sviranje kraja utakmice. Pobjednik je trebao osvojiti 76 mandata, a oni ih imaju 61", piše Relković.

Relković potom dodatno kritizira taj narativ i ide toliko daleko da to naziva nepristojnim i nehigijenskim.

"Ne znam smijemo li u Hrvatskoj više uopće raspravljati o političkim odnosima i stvarnostima, a da nas netko politički moćan ili ugroženo moćan ne pogleda prijetećim pogledom, jer mu remetimo zacrtani narativ u javnosti.

A politika (u pluralnom društvu) upravo je natjecanje i sučeljavanje (da ne kažem suprotstavljanje) oko javnih pitanja. Naše najjavnije pitanje danas je - kako su završili parlamentarni izbori? Tko je pobijedio, a tko izgubio? U samo dva dana od izbora nametnuto je nekoliko nepreciznih teza kao neupitnih.

HDZ je gotovo pa pobjednik izbora te se druga strana nema što ni javljati oko sastavljanja većine. Gotovo da nije higijenski da netko s dvadesetak mandata manje uopće pomišlja o pobjedničkom ishodu.

Gotovo da je nepristojno govoriti da je većina građana protiv HDZ-a, kad je on ostvario tako dominantnu prednost, pa je njegova pobjeda zapravo prava volja birača. Osporavanje takvog zaključka gotovo da je bogohulno. Ali, demokraciju hrani hrabrost rasprave, posebno kad su nametnute teze upravo samo to - nametnute", piše Relković.

"Sorry, morate preuzeti najveću žrtvu"

Puljkov savjetnik na izbore je izašao u sklopu Milanovićeve koalicije Rijeke pravde te poručuje da se ta koalicija, Domovinski pokret, Most i Možemo trebaju usuditi "popiti kavu", bez straha da ih se proglasi gubitnicima u međusobnom ratu izbijanja iz svake kombinacije".

"Rijeke pravde, a najviše SDP, treba se držati nužne logike da u sastavljanju tehničke većine najveću žrtvu moraju - dakle, moraju! - podnijeti oni kao najveći partner. Pod cijenu da ih opet napadne onaj splitski saboter kampanje (predsjednik splitskog SDP-a Davor Matijević, nap. a.) da Peđa Grbin time rasprodaje SDP-ove dionice. Dakle, SDP, sorry, morate proći u ukupnom postotku pozicija najlošije", piše Relković.

"Grmoja i Selak Raspudić moraju biti ključni akteri tehničke većine"

Relković nudi savjet i ostale stranke poziva u veliku anti-HDZ-ovu koaliciju, ali ističe da bi Most trebao razgovarati bez figa u džepovima.

"U sudjelovanju u tehničkoj većini vi trebate ponuditi svoju najveću ulogu (s nultom stopom spinova i figa u džepovima), ne zato što ja za vas navijam (jer i vi znate da ne navijam), nego stoga što trebate pokazati da zaista ne želite biti sukrivci za treći poguranac HDZ-u, čak ni indirektno. Nikola Grmoja i Marija Selak Raspudić trebaju biti ključne osobe tehničke većine. Bez ironije i podmetanja", piše Relković.

"Možemo, vi biste trebali biti optimalna mjera ljepila tehničke većine"

Možemovcima poručuje da je njihovo prisustvo u takvoj koaliciji od najveće važnosti. 

"Vi ste potrebni kao argument da lijevo-desnog izbijanja neće biti. Zato vas javno guram unutra kao optimalnu mjeru ljepila tehničke većine. Bez vas nema ‘velike koalicije‘. Bez vas je cijeli ovaj tekst promašen", navodi Relković.

Na kraju je ponudio savjet i Domovinskom pokretu. Kaže da oni, kao i SDP, moraju preuzeti najveću ulogu žrtve.

"Vi trebate dobiti, kao i Rijeke pravde, veću ulogu žrtvovanja, nego Možemo i Most, a manje pozicija u odnosu na rezultat. Zato što vi vlastitim biračima trebate pokazati da niste na prodaju. Ali vi imate najveći benefit stvaranja tehničke 'velike koalicije'. Vi ćete nakon završetka 'velike koalicije' najviše rasti. Vjerojatno sumnjate u ove moje rečenice, jer sam ja savjetnik neke liberalne globalističke stranke, a vi ste domoljubi, zaštitnici branitelja… 

"DP-ovci, vi niste kingmaker"

Pa evo, nijedan od vas ne može me u tome natkriliti, jer imate posla s osobom koja je usred logora branila i štitila branitelje od tortura četnika. I obranila. Tijekom jedne torture pod prijetnjom smrću odbio sam u logoru psovati Franju Tuđmana, kardinala Kuharića i Papu. Brat mi je među prvima poginuo u Domovinskom ratu i to u zamci 'naših' švercera oružja koje je raskrinkao i strpao u pritvor. Vjerojatno je prva hrvatska žrtva osvete ratnih profitera. Dakle, slobodno me markirajte kao sumnjivog pomagača 'izdajnika' s ljevice i opasnih svjetonazorskih liberala", navodi Relković.

Pita ih znaju li i jesu li svjesni da ih cijela država promatra navijački.

"Oni kojih je manje, a koji su rekli da ste zli, da to i potvrdite tako da prijeđete k njima i spasite ih izbornog poraza (kojeg li zanimljivog paradoksa!). I oni kojih je više, koji se pitaju koliko će vas se prodati i koja će biti cijena. Gotovo da vam više nitko ne vjeruje. Vi trebate 'veliku koaliciju' više negoli ona vas. Iako se bez vas neće dogoditi. Ali vi niste 'kingmaker' kao Most 2015. godine. Na vas se ne gleda kao na one koji će birati između dvije slične opcije hrvatske budućnosti. Niste 'kingmaker'", zaključuje Relković.

Pročitajte više