Puljku odgovara da HDZ što prije nađe jakog gradonačelničkog kandidata

Foto: Ivo Cagalj/Pixsell

TO SA splitskom gradskom vlašću poprima obrise tragikomedije. Evo nas u sedmom danu otkako su prvi put spomenute ostavke, o njima je govorio kompletan vrh lokalne politike, a zasad je podnijela samo Tamara Visković, vijećnica platforme Možemo. Ostali najavljuju, uvjetuju, kombiniraju, pa opet najavljuju, uvjetuju, kombiniraju.

I tako tjedan dana. 

Puljak zabio efektan gol iz nemogućeg kuta

Kako sada stvari stoje, plan Ivice Puljka i dogradonačelnika Bojana Ivoševića da najavom ostavki izazovu šok i, potom, brze izbore za gradonačelnika te Gradsko vijeće nije propao, ali nije isključeno da hoće. Još prije tjedan dana kad je najavio odlazak i izbore, Puljak se činio kao majstor koji je iz nemogućeg kuta zabio efektan gol te nepovoljne okolnosti iznenada okrenuo u svoju korist.

Zlo doba za Puljka i suradnike počelo je kad je Općinsko državno odvjetništvo podiglo optužnicu protiv Ivoševića. Stranke Pametno i Možemo, partneri aktualne vlasti u Gradskom vijeću, objavile su zamrzavanje suradnje s gradskom vlašću, a gradonačelnik se nekoliko dana doimao pomalo izgubljenim, kao čovjek koji kupuje vrijeme, ponavljao je da će se o svemu očitovati kad pogleda optužnicu. Onda je prelomio, obećao ostavke, pozvao vijećnike da ga slijede, a imao je i solidan nastup u Nedjeljom u 2.

Od tada, svašta se reklo i napisalo, otvorene su mnoge dileme, postavljena silna pitanja, pa su se, konačno, iskristalizirala dva datuma. Prvi, sutrašnji 8. travnja kad će Puljak i Ivošević konačno podnijeti ostavke. Bar su tako najavili, a Puljak je i danas ponovio. Potom se gradonačelnika mora izabrati u roku od 90 dana.

Drugi, 26. travnja kad je zakazana sjednica Gradskog vijeća. Baš taj datum uzrokovao je Puljkovu nervozu, zbog njega se javno zapitao je li Jakov Prkić, predsjednik Gradskog vijeća, HDZ-ov žetončić.

Puljku bi, naime, odgovaralo ubrzavanje postupka, što veća sinkronizacija raspuštanja vijeća s njegovom i Ivoševićevom ostavkom, kako bi što više glasača - a u ovom času nema ozbiljnog protukandidata - na istodobnim izborima za gradonačelnika i vijeće podržalo i njega i stranku Centar. Sazivanjem sjednice za kraj mjeseca, Prkić je takav slijed doveo u pitanje. Odnosno, doveo je u pitanje održavanje izbora za vijeće istog dana kad se bude biralo gradonačelnika. Postoji teoretska mogućnost da u času kad Splićani budu birali gradonačelnika Gradsko vijeće ne bude raspušteno.

Puljku ne odgovara razdvajanje termina izbora za gradonačelnika i Gradsko vijeće

Naizgled paradoksalno, ali Puljku bi se najviše isplatilo kad bi se planovi HDZ-a podudarali s njegovima. Nađu li, naime, HDZ-ovci jakog gradonačelničkog kandidata i njima bi odgovarali istovremeni izbori za vijeće. U protivnom, sve je stvar procjene, a konačnu odluku donijet će HDZ-ova vlada. Ona može razdvojiti termine izbora pa pustiti Puljka da pobijedi na gradonačelničkima i potom se na izborima za vijeće nadati da će joj na ruku ići tradicionalna lojalnost stranačke vojske.

Zato je Puljak nervozno Prkiću predbacio vezu s HDZ-om, na što mu je Prkić uzvratio da je smiješan. Ispod površine tutnje stare netrpeljivosti, Prkić pripada skupini lokalnih političara iz Pametnog za Split i Dalmaciju koji su se razišli s Puljkom prije godinu i pol. Spor je izbio oko različitih gledišta na preimenovanje Pametnog u Centar i ujedinjenje sa Strankom s imenom i prezimenom Dalije Orešković.

No, kad se nakon prošlih izbora ispostavilo da su Puljku za većinu potrebne i ruke bivših suboraca iz Pametnog, dobio ih je. Nastala je ideološki heterogena "programska suradnja" koja je obuhvaćala Možemo, Pametno, Centar, SDP i Most. SDP je otpao, ali gradska vlast nije bila ugrožena.

O tome tko je bio lojalan partner, a tko se igrao zabadanja noževa u leđa ima mnogo istina, otprilike koliko i stranaka. Tek, činjenica je da je Puljkova administracija skoro stalno imala većinu. On bi sada još čvršću, stabilniju, a do toga mu je najlakše doći budu li građani birali i gradonačelnika i vijećnike.

Razdvoji li se to, moglo bi se dogoditi da na izbore za vijeće izađe rekordno mali broj ljudi. Lokalni izbori ionako nisu pretjerano atraktivni, profesor upravnog prava na zagrebačkom Pravnom fakultetu Vedran Đulabić podsjetio nas je da je stopa izlaznosti na prošlim lokalnim izborima u cijeloj državi bila 47 posto. HDZ je organizacijski najjači i najmasovniji, čak je predvođen Vicom Mihanovićem osvojio najveći broj mandata - devetero od 31 vijećnika, Puljkov Centar ima dva manje.

Sve ovisi o procjeni Andreja Plenkovića

E sad, pitanje je što će odlučiti HDZ. Ne toliko onaj splitski koliko zagrebački. Ministarstvo uprave već se suprotstavilo stručnjacima koji su tvrdili da Split može voditi drugi dogradonačelnik Antonio Kuzmanić te objavilo da i on mora slijediti Puljka i Ivoševića, nakon čega će vlada imenovati povjerenika. Vlada, nadalje, može odugovlačiti s odlukom o raspuštanju Gradskog vijeća. Ali i ne mora. Hrvatska je, dakako, partijska država, priče o institucijama su zabava za naivne, sve ovisi o procjeni politbiroa vladajuće partije.

A ona, zasad, ne nalazi dovoljno dobro ime za gradonačelničkog kandidata. Nestranački svijet uglavnom ne želi služiti kao političko pokriće Vici Mihanoviću, dok je među stranačkom čeljadi ambicija, najčešće, obrnuto razmjerna ugledu. Kandidati ostalih stranaka i lista trenutno su nebitni, bit će onako kako se Andreju Plenkoviću učini da je najbolje.

Najkraće, na splitskoj političkoj sceni izvjesna je tek neizvjesnost.

Pročitajte više