Pulski Možemo o uhićenim aktivistima: "Zastrašivali su ih oružjem. To je neviđeno"

Foto: PIXSELL/Sasa Miljevic

Ogranak stranke Možemo u Puli oglasio se o uhićenim aktivistima koji je policija privela zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela oštećenja tuđe stvari nakon ulaska na gradilište nogometnog igrališta na Valkanama, gdje su željeli zaustaviti odvoz posječenih stabala. Pušteni su nakon kriminalističke istrage.

Priopćenje pulskog ogranka stranke Možemo prenosimo u nastavku:

"Proveli su dan i noć u pritvoru iako za to nije bilo potrebe"

"Za aktivističko djelovanje za zaštitu javnog dobra i minorne prekršaje, poput skidanja žice koja je držala dva dijela ograde i ulaska na gradilište, zaista nije bilo nikakve potrebe za zatvaranjem šest osoba. One su provele cijeli dan 29. siječnja i cijelu noć u pritvoru, premda nije bilo potrebe za tako drastičnim mjerama. 

Građanski neposluh podrazumijeva i svjesno prihvaćanje posljedica kršenja pravila, no u ovom je slučaju kazna za počinjeni prekršaj u nesrazmjeru je s karakterom eventualnog prekršaja - nenasilnog ulaska na gradilište", naveli su u priopćenju.

"Zastrašivalo ih se oružjem"

"Radi se o mjeri koja za takve vrste prekršaja zaista nije uobičajena, te se s pravom može nazvati zastrašivanjem aktivista. Ono je započelo vidljivo istaknutim vatrenim oružjem na prsima zaštitara. Do sada nije zabilježeno u Hrvatskoj da se protiv nekoliko aktivista umjesto tjelesne snage koristi zastrašivanje oružjem. 

Cijeli je slučaj pokrenuo gradonačelnik koji je, unatoč prosvjedu mnogih građana, nepostojanju svih potrebnih dozvola i na zemljištu za koje je Grad u sporu s državom oko vlasništva, prvi krenuo bagerima i pilama na Lungomare i započeo sa sječom najomiljenije pulske šumice", zaključuje pulski Možemo.

Pročitajte više