Pupovac iznio teške optužbe o Milanoviću, kaže da je pritiskao njega i Kajtazija

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

MILORAD Pupovac je zbog jučerašnjih izjava Zorana Milanovića sazvao konferenciju za medije.

"Jučerašnji verbalni ispad predsjednika Republike Hrvatske povod je konferenciji za novinare na kojoj će se javnosti obratiti predsjednik SDSS-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac", stoji u najavi presice zakazane u 12 sati.

Podsjetimo, jučer je Milanović komentirao Pupovčeve izjave o Zlati Đurđević. Nazvao ga je prljavim.

"To kaže čovjek koji je, na pravdi Boga, s 10.000 glasova hrvatskih Srba ušao u sabor. Koga on predstavlja i u čije ime govori? Na svakim izborima dobijem više glasova Srba nego Pupovac u cijelom svom bezvrijednom političkom životu, trgovačkom, neiskrenom, nepoštenom, i vrijeme je da se to konačno kaže. Josipović je to nazivao etnobiznisom, ja čaršijskim lopovlukom. Neka nekretnine podijeli ljudima na Baniji koji moraju spavati sa svinjama. Zadnji je koji može govoriti da je ona padobranka", rekao je Milanović.

"Poruka Pupovcu - predstavnik svih siromašnih, manipuliranih Srba sam ja, Zoran Milanović, zagrebački Hrvat porijeklom iz Dalmacije. Bok, Pupovac!" dodao je.

Objasnio zašto je objavio poruke

"Vidio sam da njegova komunikacija ide u javnu sferu. A onda sam shvatio da sam razriješen obveze da privatna komunikacija ostane privatna", kazao je Pupovac. Tu je mislio na poruke koje je netom prije objavio.

Potom je pročitao članak 5. Ustava Republike Hrvatske, rekavši da ga je Milanović prekršio.

“Članak 5. Ustava Republike Hrvatske da je svatko dužan držati se Ustava i poštivati pravni poredak RH. Ja bih tome dodao naročito onaj koji traži primjenu ustavnih odredbi, kao što to traži Milanović. Pokušaj utjecaja na mišljenje i odlučivanje zastupnika od bilo koje grane vlasti protivno je Ustavu i odredbi o trodiobi vlasti i odredbama o samostalnosti mandata zastupnika.

Milanović je prekršio, i u mojem slučajem i u slučaju Kajtazija, tu obvezu i nastojao utjecati na naše mišljenje, stavove i odluke, pri tome, služeći se prijetnjama s pozicije centra snažnijeg nego što je naš. Predsjednik je nazvao Kajtazija i pokušavao utjecati na njega, a mene sumnjičio da sam za svoje odluke radio iz neke koristi”, kazao je Pupovac.

"Milanović je nazvao Kajtazija i nastojao utjecati na njega. Poslije toga je javno rekao da je Kajtazi ucijenjen. Mene je sumnjičio za to da sam radio stvari iz svoje koristi", rekao je Pupovac.

"Što se tiče iznesenih optužbi da smo profesoricu Zlatu Đurđević provukli kroz blato, to odbacujem kao alternativnu realnost, to jest kao laž", rekao je Pupovac.

Kaže da će Milanović ostaviti u blatu Zlatu Đurđević

Kaže da cijeni Zlatu Đurđević, a da će je Milanović ostaviti u blatu.

"Izrazito ju cijenim. I branio sam je od svih onih desničarskih krugova koji su ju prozivali po bilo kojem kriteriju, podrijetlu... To ću i ubuduće činiti i za nju i za bilo koga drugoga. Ali ako ju je netko provukao kroz blato, onda je to Zoran Milanović", kaže Pupovac.

"Zloupotrijebio ju je i ostavit će ju u tom blatu. Ali, nasreću, znamo da je ona žena koja to neće trpjeti. Reći da sam ja rekao da je ona padobranka iskrivljavanje je onoga što sam rekao", kazao je Pupovac.

"Iskazao sam rezervu, budući da onaj koji je predlaže vrši upad u Ustav i destabilizira poredak", kaže.

"Što se tiče druge važne komponente, a to je pitanje koja je svrha svega ovog, nije li trenutak da se zapitamo je li se već moglo usuglasiti tko je izabran. Možda je to mogla biti i Đurđević. Milanović nije imao potrebu ni s kim razgovarati", kaže Pupovac.

"Zoran Milanović krenuo je politikom nametanja. Na taj način je jednu časnu osobu, s časnim akademskim zvanjem i časnom karijerom, doveo u situaciju da postane predmet spora među onima koji su trebali razgovarati, a ne se sukobljavati. Sam sam nastojao tome doprinijeti. Ali pristati na to da mi netko nameće nešto što ja ne vjerujem, da netko od mene traži da radim ono što ne razumijem i ne prihvaćam, ne razumijem konačan cilj i svrhu, to nije moguće", rekao je Pupovac.

"A što je konačan cilj? To nitko ne zna. Postoji nešto što ne možemo razumjeti, a to je zašto predsjednik ni s kim ne razgovara?" pita se Pupovac.

"On ovo nameće kao svoju volju i svoje pravo", kaže.

"Ono što mi je jasno, to je da se reforma tako ne može provesti", kaže.

Pupovac kaže da treba djecu skloniti od Milanovićeva jezika

Onda je rekao da Milanović koristi jezik ekstremne desnice.

"Milanović je odabrao jezik koji je nalik na jezik Hrvatskog tjednika. Jezik psovke, uvrede, omalovažavanja...", kaže Pupovac.

"To je jezik koji je takav da bi djecu trebalo sklanjati od televizije da ga ne slušaju", kaže Pupovac.

"On uništava jedan od najsnažnijih elemenata demokracije, a to je javni jezik", kaže.

"Može li se s tom vrstom jezika argumentirano raspravljati? Ne može", rekao je Pupovac.

"Tu ne vidimo ideju. To je samo proizvođenje kaosa. Ne znamo zašto to predsjednik radi", kaže Pupovac.

"Ja ću činiti sve da bi počela transformacija pravosuđa. Nadam se da će Milanović shvatiti da se tome treba pridružiti", kaže.

"Na kraju, ovo je prostor Prosvjete u kojem se nalazite. Prostor u kojem, navodno, Pupovac zgrče novce. Mogu samo reći da na drugoj strani neki drugi, koji nisu vlasnici, nego su uzurpatori, zgrču novce. Mi se borimo da to prestane", kaže Pupovac.

"Što je iza njega ostalo osim računa u Taču?"

"I da je Milanović imao potrebe vidjeti što se to dogodilo s imovinom koju je njegova vlada darovala, jer drugog načina nije bilo, jer je Prosvjeti onemogućeno da dobije svoju imovinu. On je tada rekao da je to simbolička gesta ispravljanja povijesne reforme. Danas kaže da je to nemoral. Čiji? Moj. Mi koji smo spasili da ovo bude ruševina, da napokon počnemo uređivati", kaže.

"Kaže da ništa nismo uradili za Srbe. U mandatu njegove vlade mi nismo uspjeli na struju spojiti nijednu kuću. Čuo sam obećanja, ali nijedno rješenje. Kod njegova ministra sam čekao  i šest mjeseci. Onda bih pitao Milanovića i rekao da ne mogu do ministra. On bi me pitao zašto me neće primiti. Toliko o brizi o jadnim Srbima njega i njegove vlade. Toliko o poštivanju glasova koje dobiva od Srba", kaže.

"Milanović ima sklonost ne samo prema pljuvanju drugih. On zlostavlja, nasilno i verbalnim radnjama omalovažava ono što su ljudi činili", kaže Pupovac.

"Kada bih bio maliciozan, pitao bih što je to ostalo iza njega kao šefa SDP-a i vlade. Kakvu je to stranku ostavio?" pita se Pupovac.

"Što je ostalo iza njega, osim računa u Taču za vrijeme radnog vremena?" pita Pupovac.

"Žao mi je što trošim svoje emocije na čovjeka koji emocija nema", kazao je Pupovac koji je bio, činilo se, na rubu plača.

Rekao je da je Milanović radio pritisak na njega, njegov klub i Kajtazija.

"A bilo je riječi o još nekim zastupnicima koje je tretirao kao mene i Kajtazija", kaže Pupovac.

"Ja ne mogu do kraja objasniti kako je došlo do tih poruka. Ništa to ne može objasniti. Ja ne mogu pojmiti da netko to šalje ljudima koji imaju drugačije stavove. Ni da je riječ o posve privatnim ljudima, a kamoli o ljudima koji vrše Ustavom definirane funkcije", kaže.

"Milanović je izrazio očekivanje da bismo trebali glasati. To je rekao meni u telefonskom razgovoru. To sam doživio kao pokušaj utjecaja. Ali sam mislio da će poštivati našu odluku. Ni s čim mu nismo dali do znanja da će biti tako kako on očekuje", rekao je Pupovac.

"Neću reći kako ćemo glasati. Mogu samo reći da mi je žao zbog toga što je Đurđević prolazila i kroz što prolazi", kaže Pupovac.

Pupovac je rekao da je odnos s Milanovićem prije bio jako dobar.

"Htio bih se ispričati zbog svoje emocionalne reakcije u slučaju Banije, ali ne mogu ni to", kaže.

"Ispriku ne tražim, a ne bih ju ni dao. Tako kaže sud moje moralne partije", dodao je Pupovac.

"Socijaldemokrat koji govori jezikom Hrvatskog tjednika moj oprost ne može imati. Hrvatski socijaldemokrat koji uvodi trumpizam taj popust ne može imati. I još ću nešto reći. Dok se mi borimo za toleranciju u raznim smjerovima, ženomrštvo, animoziteti prema manjinama, predrasude prema drugim državama i kulturalni rasizam vrve iz govora predsjednika Republike. Rekao je da sam ja čaršijski lopov koji dijeli pomoć čaršijskog ološa. A on ne zna kako mi skupljamo tu pomoć i kako je dijelimo i od koga je dobivamo. Ne zna koja je to muka skupiti milijune kuna za kontejnere, za čizme, hranu, sapun. Da ne bi bili prljavi. On misli da je važniji ako se dođe tamo slikati. Važniji od nas, od potpredsjednika Miloševića koji tamo prebiva i noći", kaže.

"Za kršćane, pravoslavne i katoličke, ovo je vrijeme korizme, pročišćenja. Mi to bavljenje Banijom vidimo kao svoje pročišćenje. Ali i otpor jeziku klevete i uvrede vidimo kao svoje pročišćenje", kaže.

"A što će njega spasiti, ne znam. Što će on uraditi u Korizmi, ni to ne znam. Vjerojatno će nastaviti po starom. Napadati debelog, Njonju, prljavog, i ne znam koga sve ne. A ogledala nigdje. A echa nigdje. Ni uha koji će to čuti", dodao je.

"Tu ću stati jer bih mogao reći što nije dopušteno. Stvar je etike", dodaje.

Uskoro opširnije

Pročitajte više