Pupovac o zapaljenom Pupovcu u Kaštelima: Nesretni ljudi, nesretne sredine...

Foto: Dalmatinski portal

U KAŠTEL Sućurcu su za vikend kao krnju na maskenbalu spalili Milorada Pupovca. Kaštelani su tijekom iste ceremonije prvo u more bacili maškare odjevene u dresove Crvene zvezde, a onda zapalili i lutku Pupovca koji svira frulu dok je ispod njega Andrej Plenković.

Ovaj je događaj za agenciju Sputnjik komentirao i Milorad Pupovac.

"Pitat ću se gdje sam zgriješio, a s tuđim nesrećama, predrasudama i mržnjama nosit ću se onako kako se treba nositi — uspravne glave i spreman da se suočim s istim takvim porukama, nezavisno od toga koliko je to neprijatno", rekao je Milorad Pupovac.

"Nesretni ljudi, nesretne sredine..."

Pupovac je dodao da je karneval pozitivna tradicija rimokatoličke kulture u Dalmaciji. No, dodao je i da je karneval u Kaštel Sućurcu i lani pokazao kako nema nikakve veze s tom bogatom tradicijom.

"Ovdje se radi o iskrivljenoj, deformiranoj tradiciji u kojoj se traži negativac u stereotipnim, negativnim emocijama koje postoje prema Srbima, a naravno onda i prema onome koga oni smatraju "prvim Srbinom u Hrvatskoj". Ako nekoga raduje spaljivanje lutke Milorada Pupovca, ismijavanje strašnim napadom na vaterpoliste Zvezde, koji su došli na sportsko natjecanje, koji su kao gosti došli da zajedno s domaćinima uživaju u lijepom ugođaju Splita, nekada jednog od prvih gradova u bivšoj Jugoslaviji po slobodarstvu, kulturi, sportu, a doživjeli su da ih se proganja kao divlje zvijeri po Rivi, neka ih to veseli", kaže Pupovac.

"Žao mi je što se u pojedinim slobodarskim dalmatinskim sredinama ne događa da se ljudi susretnu sa samim sobom, kaže Pupovac.

"Samo mogu reći da je riječ o nesreći, o nesretnim ljudima, nesretnim sredinama i društvu koje nikako da se okrene sebi i da se suoči sa sobom. Da pita: ’A što sam to ja učinio da mi ne bude tako kako jest i jesam li imalo kriv za to kroz šta sam prošao, što se dogodilo?‘ Ta vrsta suočavanja se nažalost nije dogodila“, kaže Pupovac.

Pročitajte više